Bara debutanter när "Ett öga rött" blir film
- Han är en oerhörd begåvning, säger regissören Daniel Wallentin.
Uppradade framför Karl XII:s staty i Kungsträdgården i Stockholm står blatteregeringen. En italiensk pizzabagare, en buddistisk munk, en kvinna i sari, en jude med tinninglockar, en rom i blank kostym och så statsministern själv, i supersize solbrillor och tunga kedjor runt halsen.
- Det här är Halims nya regering. De som ska styra Sverige, förklarar Youssef Skhayri som spelar huvudrollen i den kommande filmen "Ett öga rött".
*
När Jonas Hassen Khemiris debutroman "Ett öga rött" kom ut för tre år sedan, togs den emot med öppna armar av både publik och kritiker. Äntligen någon som kunde skildra det nya Sverige - utan pekpinnar, utan flåsig politisk korrekthet och med ett språk som inte liknade något annat.
Men det är ingen lätt uppgift att filmatisera boken. Den kastar sig huvudlöst mellan fantasi och verklighet. Och huvudpersonen Halim uttrycker sig på en svenska som manusförfattaren Karin Arrenhius beskriver som "blattesvenska som snurrats tre varv och förts upp till en helt ny nivå".
- Boken har mycket man vill ta till vara på, men som man inte kan ta tillvara på. Vi har tillåtit oss att gå ifrån boken ganska mycket, men ändå fösökt bevara någon slags kärna, säger Karin Arrenhius.
Regissören, den blott 25-årige långfilmsdebutanten Daniel Wallentin, håller med om svårigheterna.
- Halim står med ena foten i en fantasi och andra foten i en verklighet. Och att kombinera de här två sakerna med formen och historien, det är svårt. Man får lov att ha mod, våga hitta på nya grejer, säger Daniel Wallentin.
*
Till sin hjälp har man huvudrollsinnehavaren, Youssef Skhayri, som 15 år gammal gör sin filmdebut i "Ett öga rött". Utan någon som helst erfarenhet har han fått huvudrollen i vad som kommer att bli en av de mest omtalade filmerna nästa år.
- Det känns väldigt skönt. Som att gå rakt på sak. Det har varit roligt att spela in, det kommer bli roligt att fortsätta spela in och det kommer bli roligt när den kommer ut också, säger han efter att ha poserat färdigt med blatteregeringen i Kungsträdgården.
Hur skulle du beskriva Halim?
- Han är en vanlig kille på femton år. Han får lite problem i livet när hans morsa dör. Men sen när hans pappa försöker bli svensk blir allt bara sämre och sämre. Till slut accepterar han hur livet är, summerar Youssef Skhayri.
Med i boken finns också ett antal kända svenskar, vilket naturligtvis öppnar fältet för cameo-spekulationer. Mikael Persbrandt figurerar till exempel i en kort scen.
- Självklart har vi varit i kontakt med honom och han har läst boken. Det är fler som vi försöker få med. Bengt Magnusson till exempel, han är ju granne till Halim, säger Daniel Wallentin.
Planerad premiär till hösten 2007.
Regisseras av Daniel Wallentin, som tidigare gjort kortfilmerna "Kung Konrad", "Kom tillbaka" och "Mebana".
I rollerna:
Halim: Youssef Skhayri
Halims pappa: Hassan Brijany
Dalanda: Anwar Albayti
Yasmine: Evin Ahmad
Regisseras av Daniel Wallentin, som tidigare gjort kortfilmerna "Kung Konrad", "Kom tillbaka" och "Mebana".
I rollerna:
Halim: Youssef Skhayri
Halims pappa: Hassan Brijany
Dalanda: Anwar Albayti
Yasmine: Evin Ahmad
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!