Baka din egen saga
Berättelseutställningen "Nattpäron" har kommit till Visby och receptet till Berättelsen hittar vi genast innanför dörren:
Känslan. Emma Jansson Solnes, tre år, testar hur det känns att stå högst upp på pallen. Foto: rolf jönsson
Foto: Rolf Jönsson
1. Person.
2. Vilja.
3. Problem.
4. Ställe.
Gör så här: Blanda samman väl. Tillsätt Gnoll efter behag. Knåda till en smidig deg. Forma den fint - och skjuts in i hjärnan!"
Den som tittade in hos Riksutställningar när de visade upp sina nya lokaler fick se många prov på kreativitet och lekfullhet. I utställningen Nattpäron slår dessa egenskaper ut i full blom.
Redan utställningslokalen visar prov på nytänkande:
Nattpäron visas i Riksutställningars mobila rum. En vanlig lastbil vecklas ut, likt Kalle Ankas husvagn, och vips har man en utställningsyta på 90 kvadrat som kan flyttas från den ena orten till den andra.
I ett och ett halvt år har det mobila rummet turnerat runt landet med Nattpäron och nu är det gotlänningarnas tur att få bekanta sig med innehållet.
Nattpäron. Själva ordet får fantasin att börja treva och det är just det som är meningen, förklarar Armin Scholler som är turnéproducent.
- Det finns ju inget sådant ord, man vet inte vad det är, men det sätter fantasin i rörelse och det är det vi vill!
Fantasin behöver smörjas för på den här utställningen ska det skapas berättelser.
Utställningen spaltar upp de fyra ingredienser som varje berättelse består av: En person. En vilja. Ett problem. Ett ställe. Varje ingrediens tilldelas sin hörna där man kan titta, känna, lyssna, upptäcka, bli lite förbryllad eller bara skratta.
Och meningen är att de barn som kommer hit ska kunna låna inspiration från de olika hörnorna till sin egen berättelse.
Elever från Tjelvarskolan i Visby fick äran att vara invigningsgäster när Nattpäron slog upp sina portar utanför Riksutställningar i Visby. De klev in i ett myller av figurer och konstigheter och under en lång stund ville de inte göra annat än att provsitta läsfåtöljer, känna med handen på konstiga saker i mörka hål, titta i märkliga speglar, snurra på hjul och dra i spakar.
Just den här invigningsstunden fanns det inte tid till något eget berättelseskapande, men det brukar fungera under ett vanligt skolbesök, berättar Armin Scholler:
- Det är fantastiskt. Först springer de runt och upptäcker, men sedan får de struktur på vad som finns här och då skapas berättelserna.
- Det här är berättelsernas skattkammare där vår fantasi ska få flöda, förklarar Anette Blomberg, som är en av de pedagoger som tar emot barnen i Visby.
Nattpäron är en utställning som i första hand riktar sig till barn mellan nio och tolv år. Under veckan har skolorna kunnat boka in sig här, men vi alla andra är också välkomna.
Under de två kommande helgerna när det mobila rummet står uppställt i Visby är "skattkammaren" öppen för allmänheten. Den 18 mars stängs utställningen och då fälls det mobila rummet samman till en lastbil som rullar vidare mot Gävle.
Utställningen Nattpäron har skapats i samarbete mellan Riksutställningar och två bokförlag.
Förlagen har tillsammans givit ut en bok med samma namn som handlar om att hitta på, tänka och berätta.
Både boken och utställningens manus har skrivits av författaren Johan Althoff.
Johan Killgren har svarat för utställningens gestaltning och Sarah Sheppard och Robert Nyberg har gjort illustrationer som finns med i både bok och utställning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!