Både välspelad och gripande elevteater

Tom Waits "Somewhere Over the Rainbow" möter publiken när teatergymnasiets avgångselever spelar sin slutproduktion - Jim Cartwrights "The Road" på Scengymnasiet på A7. Men det blir snart helt andra tongångar när ett samhälle i kris personifieras genom innevånarna på en bakgata i 1980-talets England.

Felizia Grindefjord och Måns Pettersson i en av föreställningens mest gripande scener. foto: mikael marmont

Felizia Grindefjord och Måns Pettersson i en av föreställningens mest gripande scener. foto: mikael marmont

Foto: Mikael Marmont

Kultur och Nöje2009-05-28 04:00
Det är arbetslöshet och missär, sorg och kärlek, och emellanåt lite lycka till tonerna av 80-talets punkvåg och skinheads som marscherar. Det är Pogues och även Rolling Stones "My generation".
De människor vi möter i "The Road" har alla sina egna erfarenheter av att leva på botten och personliga sätt att hantera sin situation. Deras historier är individuella men i högsta grad allmängiltiga. Därför passar den här mörka berättelsen utmärkt för de 14 avgångseleverna som här får möjlighet att visa upp sig med både längre monologer och karaktärsstudier för ensemlespelet.
Eleverna har antagit utmaningen på ett befriande sätt.
Det finns många stycken i den här föreställningen som är både välspelade och gripande. Under tre tillfällen under våren har eleverna haft hjälp med rollinstuderingen av skådespelerskan Kajsa Ernst, vilket säker gett eleverna extra energi.

Puls och tempo
Föreställningen har puls och ibland ett imponerande tempo och det är glädjande när så unga skådespelare vågar lita på sina förmågor och emellanåt kan vila i sina gestaltningar.
De lyckas också ganska bra med att utnyttja den lilla scenen och den scenografi de tillverkat tillsammans med scenografen Tomas Olsson. Linjeledaren Wolfgang Weiser har regisserat och producerat.
Föreställningen visas ytterligare tre gånger, torsdag-lördag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!