Auktionshösten 2006 avslutas
Bukowskis den 28 november till 1 december och med visning som börjar nu om lördagen den 18 november. Auktionsverket har påbörjat sin visning fredagen den 17 november och den pågår till och med måndagen den 27 november. Auktionen äger rum den 29 november till 1 december.
Att marknaden är hårt konkurrensutsatt märks inte minst av den omfattande marknadsföringen - specialvisningar, annonsering som tycks bli en allt viktigare inför auktionerna. Det som tidigare var ett särintresse har idag fått karaktären av folknöje.
Bukowskis har 1945 utrop på sin auktion, med ett totalt utropspris på 90,2 miljoner kronor. Med denna höga utropssumma blir det den största auktionen på 15 år för den anrika auktionsfirman. Vid den senaste auktionen uppnåddes för övrigt den hittills högsta försäljningssumman för ett svenskt konstverk, då Bror Hjorths "Kafferep vid Långsjön" såldes för hela 12,5 miljoner kronor.
Auktionsverket har ett något mindre antal utrop på sin auktion, 1507 utropsposter med ett totalt pris på 51 -63 miljoner kronor.
Vilken firma har då "lyckats" med att få in det mest intressanta materialet ? Ja, självklart är det en fråga om personligt tycke och smak - men att Bukowskis har ett flertal Zornmålningar att erbjuda vittnar om Bukowskis mångåriga "affär" med Anders Zorn. Under 1920-talet hade Bukowskis ensamrätt på försäljningen av Zorns etsningar. Bland annat finns ett porträtt av den välkända modellen "Kål Margit" till försäljning med ett utropspris om 1,6-1,8 miljoner kronor.
*
Denna gång är urvalet av målningar med motiv hämtade från Gotland sparsamt förekommande, inte en enda ringmursmålning finns med för ovanlighetens skull. Från Johan Kahls (1831-1905) produktion finns däremot en målning av domkyrkan till försäljning på Auktionsverket. En akvarell i storleken 47x30 cm som fått ett utropspris om 8-10 000 kronor.
Den som längat efter att få hänga en klassisk marinmålning på väggen har nu tillfälle att förvärva en fullriggare målad av Jacob Hägg (1839-1931). En duk med den ansenliga storleken av 150x120 cm och som av Bukowskis fått ett utropspris på 150-175 000 kronor. Den ståtliga målningen kallas "Fullriggare vid Gibraltar" och rymmer mycket av den perfektionistiska detaljrikedom som var Häggs signum.
Auktionsverket har ingen målning av Hägg att erbjuda, däremot ett antal möbler som varit i hans ägo. Kunskapen om proveniensen är självfallet intressant och i många fall värdehöjande, återstår att se om kunskapen att möblerna varit i amiralens ägo driver upp priset på två gustavianska fåtöljer som fått utropspriset 50-60 000 kronor. Bland de övriga möblerna som erbjuds till försäljning ingår ett par sengustavianska taburetter samt tre stolar, även de med beteckningen sengustavianska.
Silver med Visbymärkning är sparsamt förekommande men några verk återfinns på Bukowskis. Ett halvt dussin dessertskedar från 1822 stämplade Johan Petter Molér (1776-1840) har fått ett utrop om 2-3 000 kronor. Molér som senare kom att överge silversmidet och bli bagare. Vad som orsakade detta tvära kast i yrken har jag inte kunnat finna några uppgifter om.
Samma utropspris har sex teskedar märkta Magnus Söderberg (1762-1834). Söderberg tillverkade också ett antal kalkar för bland annat Väskinde, Ekeby, Boge, Fröjel och Hogräns kyrka.
*
Som en praktfull solitär i Bukowskis silveravdelning ståtar den Grillska dopskålen från 1745, en silverpjäs som beskrivs som det första och mest betydelsefulla silverarbete i rokoko som utförts i Sverige och som ännu befinner sig i privat ägo. Ett arbete som bär Christian Prechts (1706-1779) prägel. Då Precht av olika anledningar kom att räknas till kategorin "fabrikörer och manufakturister" kunde han enligt tidens stränga skråordning ej erhålla egen mästarstämpel varför detta praktverk bär Johannes Collins stämpel. Utropet för detta mästerstycke är två-tre miljoner.
Till skillnad från de inom kort avskaffade fria museientréerna är det fortfarande ingen kostnad att gå på auktionshusens visningar och har man möjlighet skall man inte missa dessa tillfällen att få se ett så spännande urval av konst och konsthantverk.
Tillåter inte tiden ett besök kan ett virtuellt besök rekommenderas! Auktionshusens nätkataloger ger fyllig information och har både konst och konsthantverk skickligt avfotograferade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!