"Att spela in film handlar i dag bara om business"

Kultur och Nöje2006-05-04 06:00
Efter en lång tid av oro och svårigheter att planera, är Arne Carlsson, Kustateljén, nu både lättad och glad. Beslutet om fortsatt stöd via Gotlands Filmfond var avgörande för filmstudion i Fårösund. Under året har det också varit oklart med hyresavtalet med de nya ägarna Diös och Kuylenstierna, men nu finns ett avtal som båda parter är nöjda med.
- Det har varit ett jobbigt år, konstaterar Arne Carlsson, som är vd för Kustateljén AB.
Det finns tio stora aktörer i Sverige som är potentiella kunder. Fördelarna som kan locka dessa att spela in sina filmer på Gotland är närheten mellan olika inspelningsmiljöer och den stora och moderna studion.
- Man skulle kunna tro att de som ritade den här kåken gjorde det för att de tänkte att när försvaret lägger ner, då ska man göra film här, förklarar Arne Carlsson och visar runt i de rymliga lokalerna (3 600 kvadratmeter) som bara behövt begränsade anpassningar för att göras om till en plats för filmproduktion.
Under juli planeras en utställning i lokalerna, bland annat ska man bygga upp inspelningsscener ur olika Bergman-filmer och göra utställningen interaktiv så att barn, och andra, kan trycka på knappar så det händer olika saker, enligt modell från Fenomenalen med hjälp av Jan Ryegård.
När GT besöker ateljén är det elever på filmhantverksutbildningen som arbetar med att göra reklamfilm i lokalerna.
- Somliga anser att film är finkultur men inget kan vara mer fel, att spela in film är business, en industri som vilken som helst och har inget med glamour att göra, det är rått arbete, ett rent industrijobb.
Arne Carlsson har haft en stor roll i uppbyggandet av filmproduktion på Gotland. När han började banan i den lilla studion under Radio Gotland vid Specksrum i Visby, insåg han potentialen som Gotland hade.
- Folk började ringa då, det var runt 91, de trodde att det fanns en riktig filmstudio här. Jag hade aldrig tänkt på det men det var då planerna började.
Kustateljén består av tre personer, förutom Arne Carlsson är det Gunnar Carlén, som bygger och ser till att "kåken funkar", sen finns det en tjänst för administration och ekonomi.
Hittills har arbetet med att bygga upp Kustateljén skett i projektform, finansierat med allmänna medel. Ombyggnaden av lokalerna kostade fem miljoner kronor och sammanlagt har cirka 30 miljoner kronor av statliga och regionala medel satsats på projektet: via projektet Filmproduktion i Fårösund och genom Gotlands Filmfond.
- Det är lagom att spela in tre långfilmer om året, mer klarar vi inte om vi ska kunna upprätthålla kvaliteten, förklarar Arne Carlsson.
- Det är ju inte bara att spela in film, det ska byggas och rivas, rekvisita och annat ska köras hit, det ska finnas transporter till de olika inspelningsplatserna och så vidare. Det är mycket logistik.
Långfilmsproduktionen kompletteras sedan med reklamfilm, novellfilmer, musikvideoinspelningar och annat som görs utanför projektet, direkt i det privata bolaget Kustateljén.
Målsättningen är att varje satsad krona ska ge fyra tillbaka till regionen. Boende, mat, service och andra tjänster som nyttjas lokalt i samband med inspelningarna. De filmer som får stöd förbinder sig också att ge tillbaka en del av intäkterna från det de spelar in på biljettintäkter och video/dvd-försäljningen.
Det filmkluster som många talar om och efterlyser är inte lika självklart för Arne Carlsson.
- För oss som jobbar med det här är det svårt att se vad ett större samarbete skulle göra för nytta. Vi får inte krångla till det så att vi missar filmer, det har redan hänt, av olika skäl, och så får det inte vara. Det finns ett nationellt nätverk av filmaktörer och vi har mycket kontakt med till exempel Trollhättan. Men det går inte att samla allt under samma hatt, var och en är bra på sitt sätt. Om vi skulle gå in i varandras områden finns risken att producenterna bli misstänksamma och drar öronen åt sig.
Det har hänt att Arne fått flyga ner representanter från produktionsbolagen för att övertyga dem som studions förträfflighet.
- Jag vågar påstå att det här är Sveriges bästa studio, men många har minnen härifrån från sin värnplikt och kan inte tänka sig att det är en bra miljö att spela in film i. Men när de kommer hit förstår de och blir hänförda av det utrymme som finns och hur nära det är mellan helt olika inspelningsmiljöer. I Stockholm är man ju van att tränga ihop sig.
I de flesta svenska filmer ingår det scener från Stockholm och det pågår samtal om ett mer formaliserat samarbete mellan filmaktörer i Stockholm och Kustateljén. Det som diskuteras är en filmpool i Stockholm och Mälardalen där Svensk Filmindustri (SF) vill ha med Gotland. Detta skulle innebära ytterligare ett fördel för Kustateljén som från och med 1 juli står helt på egna ben. Då avslutas formellt projektet Filmproduktion i Fårösund.
Styrelse tillika ägare
för Kustateljén AB:
Arne Carlsson, ledamot och vd.
Stefan Skogh, Stockholm/Fårö.
Pierre Helsén, Lidingö/Fårö.
2004 omsatte företaget cirka 3,3 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!