Är humaniora, konst och kultur onyttigheter?

Svenskt Näringsliv med talesmannen Stefan Fölster provocerade Kultursverige strax före Almedalsveckan. En rapport släpptes som handlar om påstått onyttiga studier i humaniora och konst vid universitet och högskolor. Ämnen som inte leder till produktivitet. Man borde stoppa "skräpkurser" och "slökurser", eller i vart fall inte betala ut studiebidrag.

Kultur och Nöje2011-08-30 04:00

Det är inte första gången de skickar ut märkliga förslag för att känna på marknaden, eller snarare att försåtligt påverka allmänna opinionen.

Man tar sig för pannan inför denna brist på vidsyn och kreativt tänkande. Eller handlar det måhända om rädsla och osäkerhet inför det okända? Kullager är mer handfast än en tavla. Det märkliga är att debatten nästan uteblivit.


Tusen växter på latin
Fölster & Co rekommenderas att ta reda på vad dessa "onyttiga" utbildningar faktiskt kan leda till. Jo, till kreativa människor med nya infallsvinklar och idéer, till nytänkande som kan skapa tillväxtmiljöer. Det som näringslivet så rasande väl behöver för att hävda sig på en tuff internationell marknad. Att tänka nytt och på tvärs. Det som företagen ropar efter, men där Svenskt Näringsliv pekar åt fel håll.

Det var en "onödig" kurs i kalligrafi som gav Apples grundare Steve Jobs idén till dataföretaget. Tur att Svenskt Näringsliv inte kunde sätta stopp.

Kanske är jag själv ett onödighetsexempel. Jag läste botanik och zoologi. Lärde mig flera tusen växter och djur på latin. Onyttigt i ett näringslivsperspektiv. Av latinska namn kan man väl inte bli produktiv?

Tja, jag hamnade bland annat som VD i näringslivet. Så man vet aldrig var haren har sin gång, vart en utbildning leder.

Akademiska studier är alltid värdefulla, därför att de lär såväl analytiskt som kreativt tänkande. Ger ingångar och utblickar. Bygger nätverk och kontakter som är oförutsett användbara senare i yrkeslivet.

Även Harry Potter-kurser, som Svenskt Näringsliv hånar, kan vara en kreativitetsinjektion i ett företag. Men, det är klart, har man inte läst Harry Potter och vet vilken magiker han är, då fortsätter trångsyntheten.


Blomstrande idéer
Denna äldre näringslivsgeneration tycks fast i en seg smet av traditionellt tänkande som hotar ett innovativt företagande med nya idéer och lösningar.

För kultur och konst är själva ryggraden i ett folk och i ett land. Kan vara så också i företagande. Då står man stadigt upprätt. Då viker man inte ner sig för enfald och förenkling. Då kommer man vidare med nytänkande och värdighet.

Och affärerna kan bli lönsamma när idéerna får blomstra. Arbetsmiljön blir fruktbar och human. Kultur och konst kan påverka från verkstadsgolvet och ritborden till direktörsrummen. Det önskar man att Svenskt Näringsliv skall upptäcka.

Konstnärer har i alla tider intuitivt tolkat vart utvecklingen är på väg. Konstnärers och kulturpersoners kreativa arbete beskriver och påverkar utvecklingen. Om detta bör näringslivet skriva i sin nästa rapport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!