Äntligen operapremiär!
För en operavän är det dags att få utbrista i ett "äntligen!". Nu kommer också alla operavänner på Gotland att kunna få taga del av den kulturpolitiskt högintressanta satsningen av direktsända operaföreställningar från "The Met" - The Metropolitan Opera - det legendariska operahuset i New York.
Christina Gallardo-Domâs som Cio-Cio San i en scen med sina barn i "Madama Butterfly" på The Metropolitan i New York. foto: Ken Howard/Metropolitan Opera.
Foto: ken howard
Efter denna eleganta lösning, som kan förmedla föreställningarna med högsta tekniska kvalitet, känns de segdragna diskussionerna om våra nationalteatrars ansvar att också någon gång per år finnas på plats ute i riket ointressant och passé.
Adjö till konsertanta uppsättningar med minimal scenografi i ishallar och konserthus.
Nu har också Kungliga Operan i Stockholm hakat på denna digitala trend, i slutet på februari kommer "Tosca" att med hjälp av den digitala tekniken att direktutsändas till antal biografsalonger , dock inte till Visby. Vi får hålla till godo med föreställningar från "The Met", en upplevelse som vi kommer att dela med besökare i Puerto Rico, Sydafrika, Australien, Polen och ett flertal andra länder i hela världen.
Men visst, en inte helt oviktig del av ett opera- eller teaterbesök är självklart atmosfären i teaterhusen - men som publik får vi väl denna gång avstå ett glas vin till förmån för en kopp kaffe på Roxy...
Premiär 1904
Till Gotlandspremiären i denna satsning presenteras Giacomo Puccinis "Madama Butterfly". En av de verkligt klassiskt "stora" operorna som hade premiär 1904 på "La Scala" i Milano samt även en av de mest spelade operorna i USA.
Premiären som ägde rum den 17 februari blev allt annat än en framgång för Puccini trots att många av dåtidens stora operasångare medverkade i föreställningen. Redan i maj samma år hade tonsättaren omarbetat föreställningen som nu påbörjade sitt segertåg över världen.
Noteras kan att Puccini gjorde ytterligare omarbetningar av föreställningen och att den numera mest spelade versionen är den femte omarbetningen av originalversionen.
Operakonsten anses ibland vara alltför tillbakablickande, få operor har handlingen förlagd till sin samtid men i "Madama Butterfly" är handlingen förlagd till Japan i början av 1900-talet. Historien om "Butterfly" omtalas ibland som en sann historia om Tsuru Yamamura - en sanningshalt som inte är klarlagd.
Vad som däremot är sant är att den amerikanske juristen och författaren John Luther Long 1898 publicerade en berättelse som mycket liknar operalibrettots "Madama Butterfly". Inte minst stimulerades intresset för asiatisk kultur av världsutställningarna i Paris 1867 och 1889 där många tonsättare för första gången fick tillfälle att lyssna till och inspireras av japansk musik.
Mästerverk
I sin samtid var historien om geishan som ingick ett äktenskap med en västerländsk man ett omtyckt tema i populärkulturen. Ett faktum som inspirerade dramatikern David Belasco att år 1900 skriva ett skådespel i en akt, ett drama som Puccini såg och som han genast uppfattade som ett underlag för en opera.
I händerna på de begåvade librettisterna Giuseppe Giacosa och Luigi Illica blev det så till ett av operalitteraturens mästerverk.
I vår egen samtid har "Madama Butterfly" kritiserats för att förmedla en stereotyp och fördomsfull bild av den asiatiska kvinnan som undergiven och beredd att till och med offra sitt eget liv. Musikaliskt har operan också av en del uppfattats som alltför känslosam, insmickrande och sentimental.
Trots detta har operan överlevt i över 100 år och fortsätter att fascinera en entusiastisk publik.
Avled i fjol
Vid föreställningen den 7 mars är det den chilenska stjärnsopranen Christina Gallardo-Domâs som framträder i rollen som Butterfly i en succeúppsättning av den brittiske regissören Anthony Minghella.
Den Oscarbelönade regissören, som avled i mars förra året, är bland annat känd för filmerna "Den engelske patienten", "Åter till Cold Mountain" och "The talented Mr Ripley". "Madama Butterfly" kom att bli en av hans största framgångar och hade premiär i London 2005.
Minghella var kontrakterad av "The Met" för ytterligare en produktion till säsongen 2011-12, en nykomponerad opera med musik av tonsättaren Osvaldo Golijov.
Rollen som BF Pinkerton gestaltas av den italienske tenoren Marcello Giordani, som också spelade denna roll vid premiären på "The Met".
Dirigenten Patrick Summers är musikalisk ledare vid Houston Grand Opera och dirigerar flitigt vid alla världens operahus. Sin debut på Metropolitan gjorde Summers i december 1998 med "Läderlappen" och har sedan dess återvänt med regelbundna framträdanden.
Det är således en stor musikdramatisk upplevelse som väntar vid detta premiärtillfälle för direktutsänd opera i Visby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!