Anders Schilling ger ut Gotlandstoner från förr

Kultur och Nöje2008-10-29 04:00
ANDERS Schilling som har mycket goda kunskaper om de tidigaste inspelningarna av svensk och numera också gotländsk folkmusik gav för flera år sedan ut kassetten "Gotlandstoner". Eftersom detta format knappast längre är gångbart så ger han nu på sitt eget bolag ut denna musikskatt på cd.
Materialet på cd:n är inspelat mellan åren 1907 och 1957 och indelat i fyra olika avdelningar. Det börjar med den kanske äldsta inspelningen i Sverige av traditionell folkmusik där de två gotländska spelmännen från Hablingbo Olof Leonard Lawergren (1858-1939) spelar tillsammans med Båtel Johansson (1849-1922) under det gemensamma namnet "Gottlänningarne".
De sex låtarna som som spelades in den 3 november 1907 börjar med "Åkermans polska" innehåller fler kända titlar som "Grodda vals" och "Gammal brudmarsch". Låtarna spelades in på skivmärket "Concert Record Gramophone" som senare blev "Husbondens röst".
Nästa avdelning innehåller åtta klassiska gotlandslåtar inspelade på fonografcylindrar vid en tillställning på Skansen 1914. Spelmännen är Florsen i Burs´ son August Fredin (1853-1946) och Lars Johan Sundell (1874-1923) som August Fredin lärde känna i Loftahammar.
Inspelningarna mångfaldigades inte men har funnits i Svenskt visarkivs arkiv eftersom de spelades in av etnologen Yngve Laurell.

*
DE TVÅ sista avdelningarna är av senare datum och inleds med Nordergutarnas spelmanslag som gjorde en inspelning den 28 oktober 1949 där åtta av de mest kända gotländska låtarna kunde spridas till en större publik. Inspelningen på 78-varvare gjordes under ledning av Svante Pettersson och i arrangemang av Elis Hansson. Medverkande musiker är Bengt Ekedahl, Edvin Levin, Oscar Herlitz, Gustav Johansson, Arne Ekdahl, Sigvard Hult och Bengt Endrell.
Sist kommer en upptagning av Bäckstädetrion från 17 september 1957 som gjordes på rullband av den gotländske musikern Leif Ekvall. Här får vi ytterligare 14 inspelningar av den gotländska folkmusikskatten genom Edith Bäckstäde på orgel, Karl Hägg, Axel Johansson samt Artur och Erik Bäckstäde på fioler.
På grund av de olika inspelningsteknikerna är det av naturliga skäl ojämn ljudkvalitet på inspelningarna. Utgivningens syfte är i första hand att göra den här folkmusikskatten tillgänglig för alla intresserade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!