Anders Nilsson forskar om jazz på 1950-talet

Kultur och Nöje2006-11-16 06:00
ANDERS Nilsson har sedan de tidiga tonåren haft ett starkt jazzintresse och har också funderat över vilken social förankring jazzen hade innan rock och popmusik blev allmänt vedertaget.
Under två månader har han fått möjlighet att genom ett projektarbete på Gotlandsmusiken och med handledning av saxofonisten Bernt Eklund fördjupa sig i ämnet.
Swingen en stark förankring på 50-talet, då med olika konstellationer där dragspel, elgitarr, vibrafon bas och trummor var en vanlig sättning.
I Visby fanns också ett allmänt läroverk där det under den här tiden uppstod olika jazzgrupper och militären med två musikkårer var en värdefull plantskola för många jazzmusiker.
"Murgrönan" var också ett ställe där jazzen hade en stark förankring. 1956 gjorde den svenske trumpetaren Roffe Ericson sitt första turneframträdande med sin amerikanska grupp just där. Andra som kan nämnas var Simon Brehm och den fine tenorsaxofonisten Bertil Löfdahl, som med sin kvintett blev något av ett husband.
Lars Gullin vistades en kort period på Gotland vårvintern 1957 efter att han vunnit en förstaplacering på sitt instrument i den amerikanska jazztidskriften Down Beat, och att han fått tidskriften Estrads utmärkelse som årets bästa musiker.
Under tiden på Gotland gjorde han några framträdanden, och vad Anders Nilsson kan minnas så drog Gullin mycket stor publik där halva dansgolvet dansade och halva lyssnade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!