Åke G Sjöberg får Gustaf Adolfsmedaljen
Vid Vitterhetsakademiens årshögtid som traditionsenligt hålls den 20 mars kommer Åke G Sjöberg att få motta årets Gustaf Adolfsmedalj.
En gång till. Så här såg det ut när Åke G Sjöberg avtackades av biskop Lennart Koskinen från ordförandeskapet i Samfälligheten Gotlands kyrkor. I morgon får han medalj av kungen.arkivfoto: rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Gustaf Adolfsmedaljen utdelas av Kungliga Vitterhets- historie- och antikvitetsakademien, som det fullständiga namnet lyder. Den instiftades 1949. Av närmare hundratalet mottagare har tio varit verksamma på Gotland. Den förste gotländske mottagaren var konsul Carl Gustaf Björkander. Han var ordförande i Gotlands handelskammare och korresponderande ledamot av vitterhetsakademin. Han fick priset 1950 "för betydelsefullt arbete inom riksantikvarieämbetets område."
De följande gotländska medaljerna gick till personer som innehaft en ledande ställning på Gotland men lämnat ön, nämligen landshövdingarna A. E. Rodhe och Erik Nylander samt den tidigare biskopen i Visby Gunnar Hultgren. Rodhe är särskilt ihågkommen därför att han bekämpade det så kallade madonnarovet 1929, när Viklau församling sålt sin välkända madonnabild till Statens historiska museum i Stockholm. Landshövding Rodhe fordrade "i Gotlands namn" klenoden tillbaka. Den stannade i Stockholm men både länsmuseet och Viklau kyrka fick kopior.
De följande medaljerna tilldelades personer som gjort konkreta arbetsinsatser på fältet. 1966 belönades således apotekare Ada Block för mångårigt arbete inom den gotländska kulturvården. Främst ihågkommet är väl iordningställandet av Petes i Hablingbo till en museigård som hon skänkte till länsmuseet.
1969 belönades bankiren Tage Cervin "för hans tjänster för kulturminnesvården i Visby." Bakom formuleringen döljer sig stora donationer till underhåll av Visby stadsmur och andra ändamål inom fornvården. I boken Kyrkligt - Kulturellt - Gotländskt berättas hur Cervin fick uppslaget genom ett reportage i Svenska dagbladet av dåvarande volontären i GA Jurgen von Zweigbergk, med tiden chefredaktör för GA. Han berättade om ruinernas sorgliga tillstånd, med duvor som hackade i sig murbruket och andra skador. Några dagar efter publiceringen ringde Cervin upp landsantikvarie Greta Arwidsson, Forn-Greta kallad. Cervin undrade om han kunde vara till hjälp.
1988 gick Gustaf Adolfsmedaljen till Gunnar Svahnström, förutvarande landsantikvarie och i likhet med Björkander på sin tid korresponderande ledamot av Vitterhetsakademin. Motiveringen talar om Svahnströms stora insatser för kulturminnesvården och för det gotländska kulturarvet. När medaljen överlämnades hade han just publicerat två volymer om Visby domkyrka i serien Sveriges kyrkor och en bok om Visby genom tusen år.
1990 gick medaljen till Svahnströms efterträdare, den tidigare nämnda Greta Arwidsson. 1996 tillföll den ännu en förutvarande landsantikvarie, nämligen Sven-Olof Lindquist. Han var samtidigt docent i kulturgeografi vid Stockholms universitet. Genom sin inriktning tillförde han gotlandsforskningen nya synpunkter och resultat. Lindquist lämnade som bekant landsantikvarietjänsten för att leda uppbyggnaden av högskolan på Gotland.
Åke G Sjöbergs närmaste föregångare på Gotland är lantbrukare Bo-Gustaf Sorby i Stenkyrka. Han fick 2006 års Gustaf Adolfsmedalj "för ett hängivet arbete inom samfälligheten Gotlands kyrkor med ansvar för vård och underhåll av samtliga Gotlands medeltidskyrkor". Det var ett mångårigt arbete inom byggnadshyttan och i andra sammanhang, som då belönades.
Exakt i vilka ordalag Åke G Sjöbergs insatser presenteras är inte offentligt när detta skrives. Motiveringen läses upp av Vitterhetsakademins sekreterare i samband med att kungen överlämnar medaljen. Men man tar nog inte fel om man gissar, att de kulturella insatserna på Gotland under närmare ett halvsekel kommer att vara det bärande temat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!