Danseleverna som går i högstadiet och gymnasiet har övat på sin dansframställning sedan hösten, och nu är det dags att knyta ihop hela föreställningen.
– De är väldigt förväntansfulla, nu när de får uppleva helheten med musik till dansen. Vi ser fram mot att se projektets form, säger Camilla Båge, danspedagog vid Kulturskolan.
”Gutasagan” ges i fyra skolföreställningar den 15 och 16 februari.
– Cirka 700 elever i årskurs tre till sex är inbjudna, de kommer från hela ön. Elever från estetiska programmet på gymnasiet är också inbjudna.
Därefter öppnas föreställningen för allmänheten under fredag kväll och lördag eftermiddag.
Det är den första delen av Gutasagan, sägnen om Gotlands härkomst som nedtecknades under tidig medeltid, som berättas i föreställningen.
– Gutasagan är ganska lång, så vi har valt att lyfta sägnen om Tjelvar som hittar ön, om hans son Havde och hustrun Vitastjärna. Det är uppbyggt i fem musikaliska satser som i tur och ordning kallas ”Tjelvar”, ”Havde och Vitastjärna”, och fortsätter med sönerna ”Graip”, ”Gute” och ”Gunnfjaun”, säger Camilla Båge.
Den gotländska musikern Jan Ekedahl har komponerat musiken.
– Han skrev de fem satserna för trettio år sedan, men den andra satsen spelades aldrig in. Nu ville han göra om den, så det stycket är nyskrivet för vår föreställning. Det är en fantastiskt vacker musik.
Berättare mellan dans- och musikstyckena är skådespelaren Christer Hall. Musiken framförs av professionella musiker från både ön och fastlandet.
– Musikaliska sällskapet på Gotland stödjer oss ekonomiskt, med arvode till musikerna för de offentliga föreställningarna. Vi byggde scenen i måndags och har fått till ett fint orkesterdike för musikerna, säger Camilla Båge.
Idén att sätta upp ”Gutasagan” kom från Camilla Båge och hennes kollega, danspedagogen Helena Södergren.
– Vi vill lyfta fram musikens kraft i det gotländska kulturarvet. Det är viktigt på så sätt att barnen som får se föreställningen får en förståelse för varför till exempel vissa gator har fått namn som ”Tjelvar”. Men också att få en inblick i sägnen, det är en upplevelse för alla, säger hon.