Dags att ge läraryrket högre betyg

Min gamla faster, Alice, var lärare hela sitt yrkesverksamma liv. Hon lärde flera generationer i Sanda att läsa och skriva.

Foto:

Krönika2019-11-16 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På sin 90-årsdag bjöd hon in alla gamla elever till fest. Tidningen var där och jag minns hur hon tittade rakt in i fotografens kamera och sa:

Jag har haft ett väldigt viktigt jobb!

Faster Alice hade ett gott yrkessjälvförtroende, när hon kom ut som nyutexaminerad från lärarhögskolan i Härnösand så hade lärare gott anseende. Jag, som också är lärare, har fått kämpa mig till det där självförtroendet. När jag examinerades för 25 år sedan började nedmonteringen av lärarnas status och sedan har det bara gått utför.  På lärarhögskolorna är årskullarna idag pyttesmå, ungdomar väljer bort läraryrket. Vår dotter tillhör några av de få som studerar till lärare, hon ska bli lärare i matte och fysik, en utbildning som inte finns på så många platser. I dotterns klass så är de, håll i er nu, 7 studenter! De här 7 ska alltså försörja stora delar av Sveriges behov av matte- och fysiklärare. Jag tror inte att vi riktigt har förstått vidden av den lärarbrist vi står inför, det kommer att fattas närmare 60 000 lärare i Sverige om ett par år. Vi i glesbygd har allra svårast att få tag i lärare. Det har förvisso varit lärarbrist på Gotland för tidigare generationer också, en släkting till mig som gick i skolan under andra världskriget brukar berätta om det. Många lärare var inkallade så katedrarna gapade tomma ute i socknarna i början på 40-talet. I min släktings klass vikarierade en pastor:

"Vi fick lära oss alla psalmverser utantill, avigt och rätt. Men det här med att räkna och sånt låg inte för pastorn så det fick vi inte lära oss."

Släktingen är ännu idag besviken över sin usla skolgång. Trots att Sverige idag inte är i krisberedskap så är det ändå kris på lärarfronten.

Förtvivlat försöker nu politiker och andra lösa lärarproblemet. Civilingenjörer omskolas till lärare med betald utbildning. Hundratals miljoner satsas på att anställa fler assistenter i skolan som ska avlasta lärarna. Man tar in pensionerade lärare och man lockar hit lärare från Finland. Alla dessa grepp är säkert bra men ingenstans hör man att man vill göra något åt grundproblemet, hur får vi fler ungdomar att välja läraryrket? Hur uppgraderar vi läraryrket igen och hur gör vi det attraktivt  att jobba i skolan ? Det är katastrof att Sverige inte kan producera välutbildade lärare. För vet ni, min faster Alice hade väldigt rätt, lärare är ett mycket viktigt jobb!