Det har snart gått tio år sedan Göran och Margitha Björnberg började sälja retro, glas, keramik och porslin, i den gamla 1700-talssmedjan bakom huset i Fröjel.
– Andra bilen som kom var Petter Eklund från tidningen Antik och auktion som gjorde reportage till nästa års nummer. Då kände vi att vi var tvungna att ha öppet nästa sommar också, säger Göran Björnberg och välkomnar till den nya lilla konsthallen.
De gotländska kunderna var begränsade till antal och under namnet Fröjel retro började Göran och Margitha åka på mässor på fastlandet. Sortimentet utökades med möbler och konst. För precis ett år sedan öppnade de butik på Adelsgatan i Visby och i dag är det vernissage på nyöppnade Galleri Neon i Fröjel.
Först ut är Ingrid Schau från Malmö tillsammans med Joakim Allgulander som lämnade Gotland för fem år sedan. Ingrid utforskar gestalter i rörelse, helst i olja. Den senaste skapade hon bara häromdagen vid Folhammar, där raukarna i hennes ögon fick liv.
– Utan rörelse finns bara stillhet, det måste finnas dynamik i tillvaron, säger hon.
Joakim Allgulander flyttade till London 2013 med sambo och en enda kontakt på fickan, galleriet Jealous.
– De gillade mina grejer och helt plötsligt var jag med på massor utav mässor och utställningar, säger han.
För många gotlänningar är Joakim Allgulander kanske mest känd som konstnären bakom det lysande verket "Gods terminal" på godsterminalen i hamnen. Hans flytt till England innebar startskottet på en internationell karriär, men ställde också krav.
– London är en konstmetropol som kokar och då får man tänka till. Jag förfinade och funderade på vad jag höll på med, säger han.
I dag bor Joakim Allgulander i en lägenhet centralt, med ateljé inte långt därifrån i ett ateljéhus tillsammans med 100 olika typer av konstnärer. I Fröjel visar han bland annat ett par större bilder med vatten som tema.
– Jag är jätteintresserad av hur färger spelar mot varandra, men allt är ganska nedtonat, säger han och berättar att känslan är den samma som när han förr kopierade svartvita bilder i ett mörkrum.
Joakim Allgulander visar också början på en bildsvit med ogräs från ett sunkigt Londonkvarter som inspiration.
– Planen är att göra något väldigt vackert, det är början i ett Linnéprojekt, säger han.
Hans grafiska blad har nyligen börjat säljas i en kampanj tillsammans med Dagens Nyheter.
– Det är en stor grej att ha Bonnier i ryggen, men de gick live i förrgår och jag vet ännu inte hur det kommer att gå, säger Joakim Allgulander.
Hans bilder hänger till den 26 augusti. Ingrid Schau visar sina målningar till den 27 juli och ersätts därefter av Inga Bjärstedt från Vallåkra.