Barndomsvännerna sjunger i Domkyrkan

Barndomsvänner som inspirerar varandra. Sångerskorna Helen Sjöholm och Anna Stadling släpper nästa år ett album som har spelats in i Sandkvie studio. På torsdagen kan gotlänningarna lyssna till dem i Visby domkyrka.

Helen Sjöholm och Anna Stadling är barndomsvänner. De föddes med bara en dags mellanrum på BB i Sundsvall.

Helen Sjöholm och Anna Stadling är barndomsvänner. De föddes med bara en dags mellanrum på BB i Sundsvall.

Foto: Tina Axelsson

Konsert2021-12-16 08:01

De är vana vid att sjunga julsånger tillsammans. Helen Sjöholm och Anna Stadling lärde känna varandra som tonåringar i Sundsvall, där de gick i parallellklasser och sjöng i samma kör.

– Vi blev en sorts duo redan då, säger Helen Sjöholm och får medhåll av sin barndomsvän:

– Sedan blev det så att vi gjorde just julkonserter tillsammans under flera år. Det har betytt mycket för oss, säger Anna Stadling.

Hon berättar att de båda förundras över hur dubbelbottnad julen kan vara. Hur den för vissa är en tid för familj och vänner, medan den för andra innebär ensamhet. En dubbelhet som lämpar sig bra att skildra i den berättande sångtradition som de båda hör hemma i, om än på olika sätt.

undefined
Helen Sjöholm är en av landets mest folkkära sångare.

För även om de genom åren har samarbetat på både inspelningar och konserter så har de gjort sina egna musikaliska resor. Medan Helen har framträtt på musikalscener och vita duken så har Annas hjärta vänt sig mot country och americana.

– Men berättandet är centralt för oss båda, säger Anna.

Hon säger sig inspireras mycket av Helens dramatiska ådra. En ådra som har berört hela svenska folket genom oförglömliga framträdanden i inte minst musikalen ”Kristina från Duvemåla” och filmsuccén ”Såsom i himmelen”. På samma gång menar Helen att hon ser upp till Anna.

– Vi har alltid fascinerats av varandras driv och röster. Genom åren har jag haft mycket hjälp av att bolla tankar med Anna. Om både kärlek, familj och livet på scenen, säger Helen och tillägger:

– Vi har lyft varandra i en värld där det annars lätt kan bli konkurrens. Men det har vi alltid undvikit.

undefined
Barndomsvännerna uppträder i Visby domkyrka.

Under det senaste året har de besökt Gotland vid en handfull tillfällen. I Sandkvie studio i Visby har de nämligen spelat in ett gemensamt album tillsammans med producenten Tobias Fröberg. Skivan ska släppas nästa år.

– Det har varit underbart att spela in där och att arbeta med Tobias har verkligen varit ett lyft för oss, säger Anna.

Redan den 12 november släpptes skivans första singel, med titeln ”Julen kan hjälpa”. En sång som med all säkerhet kommer att framföras under de två konserter som de ger i Visby domkyrka under torsdagen.

– Kyrkan är ju magisk och det känns fint att få sjösätta singeln där. Vi vill bjuda på nya julsånger, men också de klassiska som vi älskar. Det kommer att bli riktigt, riktigt bra, säger Helen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!