Går ihop och skapar sin egen besöksrunda

Sex gotländska konsthantverkare har skapat sitt eget keramikrike. I stället för att konkurrera tror de på samarbete för att locka fler besökare.

Samarbete är framtidens melodi för landsbygden, menar Torleif Solberg, Anette Baggieri, Lena Scharp och Knutte Larsson.

Samarbete är framtidens melodi för landsbygden, menar Torleif Solberg, Anette Baggieri, Lena Scharp och Knutte Larsson.

Foto: Henrik Radhe

Keramikrunda2018-06-14 13:32

I socknarna på sydöstra Gotland ligger krukmakerierna tätt. Knutte Larsson, Lena Scharp, Thord Karlsson och Torleif Solberg började alla hos Torleifs pappa Egil i Etelhems krukmakeri för 40 år sedan. I dag hjälps de åt att dra folk till bygden i egna krukmakerier. Istället för att konkurrera gick de tillsammans med Anette Baggieri och Anki Wolter för något år sedan ihop och bildade ett eget nätverk, inspirerade av besökarnas upplevelser.

– När det kom kunder pratade de om att de åkte runt som på en liten glasbruksrunda i Småland, säger Lena Scharp.

Idén med en gemensam broschyr lånade hon från sin syster som är keramiker på Öland. Efter ansökan hos Trafikverket och hjälp från Region Gotland har de nu investerat omkring 20 000 kronor i ett stort antal vägskyltar och skapat en egen keramikrunda.

– Vi är först på Gotland. Men det här är väldigt utvecklat, med till exempel whiskyturer i Skottland och champagne- eller konjaksrundor i Frankrike, säger Torleif Solberg.

Skyltarna kom upp i slutet av maj och keramikrundan har redan fått stor uppmärksamhet.

– Det har verkligen varit ett uppsving de senaste veckorna, säger Lena Scharp och berättar att keramikerna också har tagit fram en gemensam hemsida med aktuell information.

Dit hör öppettider, evenemang, och möjligheten att hjälpas åt under lågsäsong.

– Då behöver alla inte ha öppet samtidigt. Det kan handla om service och var man kan köpa kaffe eller ladda en elbil, säger Lena Scharp.

Hon menar att konceptet med gemensamma skyltar och en egen vägslinga med fördel kan användas av andra branscher, som gårdsbutiker och olika typer av hantverk, i närliggande socknar runt om på ön.

Hela slingan som binder ihop de sex keramikerna på sydöstra Gotland är två och en halv mil lång. Det finns möjlighet att äta och fika längs vägen och flera av keramikerna arbetar medan besökarna ser på.

– Vi visar och berättar. Vi är folkbildare när allting annars görs i Långtbortistan, säger Knutte Larsson och berättar om besökare som aldrig sett hur en temugg blir till på en drejskiva.

Samarbete tror de sex företagarna är framtidens melodi för landsbygden. De vill också gärna hjälpas åt med att ta emot lärlingar på väg mot gesällbrev. Tre av dem, Thord Karlsson, Lena Scharp och Anette Baggieri, blev nyligen först på ön med att som keramiker ta emot mästarbrev.

– Det har inte funnits någon organisation för keramiker, därför har man inte kunnat ta gesällen eller mästarbrev på 100 år, säger Lena Scharp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!