Många höjde skeptiskt på ögonbrynen och trodde att det rörde sig om ett försenat aprilskämt när några av landets mest lästa nyhetstidningar lanserade "Kattashians". Fyra nya realitystjärnor, sötare än några andra dokusåpakändisar, har klivit in på den svenska mediescenen. Vi snackar så klart om internets gosedjur nummer ett – katter.
Precis som namnet antyder har Katthasians sin förlaga i den amerikanska realitysåpan "Keeping up with the Kardashians". Katterna har döpts till Kim, Kendall, Caitlyn och Kanye, precis som de mänskliga originalen. Och intrigerna är lika många. Bara under de två veckor som serien har hunnits sända har, föga förvånande, catfights utbrutit och skvallersnaskiga rubriker som "Otrohet skakar Katthasians påsk" cirkulerat.
Det vore lögn att påstå att Katthasians ger tittaren särskilt mycket action, en katt kan nämligen sova upp till 18 timmar per dygn. Här snackar vi så kallad slow-tv, ett fenomen som egentligen uppstod redan på 60-talet när Andy Warhol gjorde filmen "Sleep", som under dryga fem timmar visade hur poeten John Giorno just sov.
Men i dagens snabba mediekonsumtion finns det de som förutspår att slow-tv kan bli en populär motreaktion. Och att satsa på katter kanske kan vara det som gör att konceptet äntligen slår. För publiken tycks finnas. En sökning på ordet "Cat" på Youtube ger mer än 65 miljoner träffar och det finns enskilda kattvideos som har hisnande 123 miljoner visningar. Att djur tilltalar människor har journalister känt till länge och historier om katter som räddats ur brunnar och bränder har hamnat på många tidningsomslag genom åren, men med internet har kattälskarna funnit en outsinlig källa.
– Det finns psykologiska mekanismer som gör att vi får en kick av att se gulliga djur, säger David Redmalm, doktor i sociologi, som forskar på relationen mellan människa och djur vid Uppsala universitet.
Utöver att den mänskliga hjärnan behöver mikropauser i vardagen, till exempel genom att kolla på ett gulligt kattklipp, så finns det studier som bevisar att vi faktiskt blir genuint glada av det.
– Vi dras till ansikten med barnliknande drag. En del har det här gulliga naturligt, som björnar och kaniner, som är typiskt för barn med stora, tättplacerade ögon, hög panna och runda kinder och liten haka. Då slår det an vissa strängar hos oss som gör att vi producerar serotonin och lyckokänslor, säger David.
Men Sverige var inte först med kattserien. På Island har "Keeping up with the Kattharsians" redan gjort succé. Serien tycks ha blivit en nationell stolthet vilken till och med den isländska ambassaden i Stockholm marknadsför på sin Facebooksida.
– Jag tyckte att det var en gullig idé, men trodde aldrig att det skulle bli så stort, sa producenten Inga Lind Karlsdottir till sajten Broadly.
Lanseringen fick spridning över hela världen och internationella medier gillade att skriva om det knasiga påfundet, som i början möttes av hånskratt, berättar producenten.
Produktionsbolaget Storyfire och Aftonbladet, som står bakom den svenska versionen, mötte liknande reaktioner berättar Mia Lindqvist, program- och affärschef på Aftonbladet TV.
– Jag tror att de flesta inte kunde tro sina öron när vi berättade, säger hon.
Få satsningar, som tidningen har gjort, har fått så mycket positiv respons från läsarna som hör av sig med kommentarer och skriver i chattar. Kattälskarna jublar och kallar det för "det bästa programmet någonsin".
– Vi vill alltid testa nya och roliga saker. Det här kändes lite annorlunda och vi vet ju att folk älskar katter på nätet, säger Mia Lindqvist.
Det finns till och med forskare som försökt att lösa frågan om varför människor tycker om att kolla på kattklipp. I en nya zeeländsk studie vid Massey University ställde sig Radha O'Meara frågan varför kattvideos är mer populära än hundar och bebisar. Hon gick igenom hundratals kattvideor på nätet och kom fram till att det som lockar är just det faktum att katter är helt oberörda inför kamerorna.
– Folk gillar att titta på klipp på djur som inte vet, eller inte är medvetna om, att de syns. Kattklipp är populära eftersom katter inte bryr sig om kameran alls och gör allt precis som de vill, säger O'Meara till tidningen Stuff.
För de gulliga stjärnorna i Kattashians är inte tillvaron så lekfull och glamourös som den framstår. De delar alla en brokig bakgrund och har tagits om hand av Stockholms katthem. Efter fyra veckor flyttar katterna ut ur huset och in kommer ett nytt gäng. Förhoppningen är att tittarna ska ha fäst sig vid katterna, som alla söker nya familjer.
– Vi försöker matcha rätt person med rätt katt och sedan får man komma och besöka katten ett par gånger innan vi kör hem katten till det nya hemmet, säger Ewa Edström, talesperson för Stockholms katthem, till Norrköpings tidningar.
Att vi blir gladare och mer effektiva på jobbet av att titta på gulliga djur gör inte saken sämre – ägna arbetstid åt Katthasians utan dåligt samvete.
– Det finns också studier som visar att produktiviteten på arbetet ökar om man får göra mikropauser och se gulliga videos som ger glädje. Sedan får det inte slå över, man får inte sitta och titta på djur hela dagarna, som jag gör, säger David Redmalm.