Gotlandskrogen serverar Titanics meny

I år skippar Hamra krog sitt traditionella franska julbord, och serverar istället delar av Titanics allra sista meny som serverades på kvällen den 14 april 1912.

Foto: Dennis Pettersson

ISTÄLLET FÖR JULBORD2015-12-08 05:45

Klockan 02:20 den 15 april 1912 sjönk världens kanske mest kända fartyg Titanic i norra Atlanten efter att ha krockat med ett isberg.

Krögaren Jakob Ringbom har varit intresserad av Titanic sedan han var sex år. I bokhyllan hade han boken "Last Dinner on the Titanic", och med bland annat den som grund har han och Nina Bagiu på Hamra krog återskapat delar av fartygets menyer från den sista kvällen till havs.

– Maten på hela Titanic var väldigt inspirerad av det franska köket, vilket passar vårt franska koncept, säger Jakob Ringbom.

– I första klass hade man bland annat en 11-rättersmeny som borde tagit tre-fyra timmar att äta upp, men vi har bantat ner vår meny och valt ut fyra rätter från både första, andra och tredje klass på Titanic.

De pappersmenyer som finns kvar i dag är sådana som passagerarna fick med sig när fartyget sjönk, och de säljs i dag för enorma summor på auktioner.

– Vi börjar Titanic-menyn med en enkel kanapé, och till förrätt blir det en klar grönsakssoppa som vi vet serverades i tredje klass, säger Jakob.

Till varmrätt har de valt ut en vårkyckling med körsbärssås som serveras med pommes duchess. Till efterrätt blir det citronglass, som på den tiden var väldigt nyskapande. Jakob Ringbom berättar att man på Titanic var väldigt stolt över att ha en glassmaskin. Menyn på Hamra krog avrundas med färsk frukt och olika ostar, något som år 1912 var få förunnat.

– I dag är ju frukt något vi tar för givet, men då var det verkligen exklusivt, säger Jakob Ringbom.

Inga vinlistor finns bevarade från Titanic, men på Hamra krog har man satt ihop ett dryckespaket med sherry, rött vin, champagne, portvin och cognac.

– När man dök vid Titanic på 1980-talet hittade man bland annat champagneflaskor av märket Piper Heidsieck, så vi har köpt in just den sorten, fast i modern tappning då. Det hade blivit lite dyrt att köpa in flaskorna som har legat på havets botten och som kostar 270 000 kronor styck, säger Jakob Ringbom med ett skratt.

Med inspiration från programmet "Historieätarna" har Hamra krog tryckt upp tidsenliga menyer och man har också försökt duka på samma sätt som man gjorde på Titanic, berättar Jakob.

– Man vet också ungefär vilken musik som spelades på Titanic, så vi har satt ihop en spellista med opera och stråkkvartetter som vi spelar under middagarna.

Titanic-menyn serveras fram till den 19 december.

Här är hela menyn som serveras på Hamra krog:

Canapes l´Amiral (Från 1:a klass)

(Liten kanapé innan förrätten)

Förrätt

Soup vegetables (Från 3:e klass)

Klassisk grönsakssoppa

Varmrätt

Cailles faux aux cerises (Från 1:a klass)

Vårkyckling med körsbär- och apelsinsås som serveras med pommes duchess

Dessert

Glace Americaine (Från 2:a klass)

Glass på amerikanskt vis med smak av citron

Ost och frukt

Fromages et fruit fraiche (Från 1:a klass)

Olika ostar med färsk frukt

Kaffe med cognac eller calvados

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!