Nytt konstprojekt ska återskapa flyktingresor

Ett nytt projekt ska återskapa hur det var när tusentals båtflyktingar kom till Gotland för drygt 70 år sedan.

Representanter från Lettland och Litauen besökte Gotland i vintras för att förbereda för konstprojektet "I båtflyktingarnas spår".

Representanter från Lettland och Litauen besökte Gotland i vintras för att förbereda för konstprojektet "I båtflyktingarnas spår".

Foto: Krister Nordin

"I båtflyktingarnas spår"2016-04-05 18:25

Bakom konstprojektet står Baltic Art Center på Gotland, med stöd av Svenska institutets Östersjöenhet och i samarbete med Kanepes kulturcenter i Riga samt Vilnius Konstakademi. Inför genomförandet har man sökt efter sex gotländska ungdomar mellan 18 och 25 år som är villiga att vara med i projektet. Tanken är att de tillsammans med sex ungdomar från Baltikum ska genomföra en båtresa från Lettland till Slite, för att återskapa samma resor som omkring 10 000 båtflyktingar gjorde under andra världskriget.

– Projektet har bland annat som syfte att ta fram de här händelserna historiskt. Det är ganska allmänt känt i Baltikum att så många flydde till Sverige i slutskedet av andra världskriget, men bland ungdomar här på ön är det inte speciellt känt. Ett annat syfte är att man genom att titta på det som hänt historiskt kan dra paralleller till det som sker i världen i dag, säger Anna Norberg, projektkoordinator på Baltic Art Center.

Deltagarna kommer att träffas i Riga den 29 april för att ha en workshop där man kommer att titta på berättelser från människor som flydde från Baltikum till Sverige för drygt 70 år sedan. Därefter kommer de tolv ungdomarna att färdas i en liten segelbåt över Östersjön.

– Under resan kommer ungdomarna att få en känsla av hur det är att vara i en liten båt på ett stort hav, även om vår båt såklart är säkrare, säger Anna Norberg.

I Slite kommer deltagarna att välkomnas av "befolkningen", och sedan kommer man att ha workshops på Gotland under tre dagar innan man har ett publikt evenemang i Björkanderska magasinet i Visby den 5 maj. Hela projektet kommer även att dokumenteras av filmaren Sandra Fröberg.

– Vi hoppas att det här kan ge en inblick i vad som hände för 70 år sedan. Det blir som en praktisk form av utbildning för de här ungdomarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!