Shetlands-proffs och Tant Kofta på stickfest

2019 års upplaga av stick- och spinnstämma är i gång. Under fyra dagar samlas entusiasterna på Folkan i Hemse för att sticka, spinna, lära och lyssna på bland andra Tant Kofta, alias Lotta Blom och Shetlands stick­drottning Wilma Malcomson.

Från stickstämman på Gotland för två år sedan.

Från stickstämman på Gotland för två år sedan.

Foto: Anso Norling

Hemse2019-08-01 16:39

Med jämna mellanrum sedan 2006 har Gotlands läns hemslöjdsförening arrangerat sina stickstämmor. På senare tid har de hållits vartannat år och nu är det dags igen. Under 2019 års upplaga ägnar man sig både åt att sticka och att spinna för hand. Stämman är fullbokad, platserna fullbokades på en vecka, berättar Anso Norling, slöjd- och formkonsulent på Gotlands museum och engagerad i stämman.

– Gotland har en lång tradition av handstickning och gotlänningarna var bland de första i Sverige att lära sig tekniken. Gotländska kvinnor, så kallade stickkällingar, började tidigt sticka för försäljning och stickade varor exporterades till fastlandet, säger Anso Norling.

Stickningen har alltjämt stor betydelse på Gotland.

– Många stickar för nöjes skull men det finns ju även gotländska företag som lever på att sälja stickade produkter och garner. Gotland är helt enkelt en stickningens ö, fortsätter Anso Norling som svar på frågan hur det kom sig att stämman arrangeras just här.

Stämman startade med middag och en första förläsning på onsdagskvällen. Nu väntar tre dagar till med kurser, föreläsningar och studiebesök.

– Alla programpunkterna är höjdpunkter, menar Anso Norling.

Hon vill ändå gärna särskilt framhålla ett inslag på stämman, nämligen besöket från en ”stickdrottning” från Shetlandsöarna.

– Det är extra roligt att Wilma Malcomson kommer hit, från en annan ö, och håller en kurs i Fair Isle-stickning.

Deltagarna i henne skurs kommer att få pröva tekniken, en variant av flerfärgad mönsterstickning, på mindre föremål som mobiltelefonfodral.

Lotta Blom, eller Tant Kofta som hon kallas, har en kurs om att sticka och valka – och slopa plastig fleece.

– Att valka, filta ihop, stickade plagg är en teknik som användes förr, men som åter kommit på modet, säger Anso Norling.

Ett skäl är ambitionerna att få ner användningen av plaster.

Stickkällingar skötte hantverket förr, men nu för tiden syns många lika fingerfärdiga män i sammanhanget. På stick- och spinnmässan finns tre män som kursledare. Erik Torstensson håller en kurs om att spinna och en annan där deltagarna provar på både att spinna och tova, Stefan Moberg visar bland annat den japanska vävtekniken Kasuri och Ivar Asplund demonstrerar hur man åstadkommer olika flätmönster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!