Sofia de Maecker har studerat nederländska sedan fjärde klass. Hemma pratar hon nederländska med pappa och svenska med de andra i familjen.
– Jag ville lära mig mer så att jag kan prata bättre med släkten utomlands.
Nu går Sofia i sexan och förra året började Mark van Antwerpen som hennes modersmålslärare. De träffas en dag i veckan och delar ett stort intresse för historia. Sofia hade bara hört talas om Anne Franks dagbok när Mark började prata om den på en lektion.
– Nej, jag visste inte så mycket.
Har du läst den nu då?
– Jag hade tänkt läsa den, men jag vet ju hur den slutar. Jag kommer bara att börja gråta om jag läser den. Senast jag läste en sorglig bok grät jag i tre veckor. Man lever sig in så mycket i böcker.
Men Sofia blev uppslukad av historien om den unga judiska flickan som tillsammans med sin familj tvingades gömma sig för nazisterna i Amsterdam. I samråd med Mark van Antwerpen beslutade de sig för att göra något mer. Kontakter togs med Fredens Hus i Uppsala, Forum för levande historia och Film på Gotland. Nu börjar ramarna för en utställning på Almedalsbiblioteket i höst ta form. Gästföreläsare är inbjudna och en filmvisning bestämd. Och det är Sofia som fått hålla i de flesta kontakterna.
– Jag gav henne telefonen och sa att nu ska vi ringa till Anne Frank-huset i Amsterdam som är ett museum idag, berättar Mark.
– Jag tänkte att det här var ett bra sätt för Sofia att få träna på sin nederländska. Tyvärr var det en kvinna från Norrköping som svarade, men jag tror att Sofia lärt sig mycket andra saker i det här projektet. Hon kommer att få inleda eventet och jag tänker mig att hon ska läsa något ur dagboken. Men det har jag inte sagt till henne än, skrattar Mark.
Sofia och Mark har haft ont om tid. Lektionerna hålls en dag i veckan och är bara 40 minuter långa. Mejl har kunnat besvaras först efter en vecka.
För ett tag sedan åkte Mark till Amsterdam. Uppdraget var att låna hem en av få kopior av den riktiga dagboken. Den kommer nu att visas upp på utställningen i höst. På grund av rättighetsfrågor får GA inte lov att fotografera något annat än utsidan av den rutiga lilla boken som rymmer så många tankar.
– Det var spännande att få se dagboken på riktigt när man läst så mycket om den. Jag ville lära mig mer om Anne Frank och nu vill jag förmedla kunskapen vidare till andra, säger Sofia.
– Sverige har inte varit med om något krig. I Nederländerna firar vi varje år befrielsedagen till minne av att Nazitysklands ockupation under andra världskriget upphörde den 5 maj. Vi måste fortsätta att berätta så att de unga lär av historien, avslutar Mark.