Erika Åberg ger ut gotländsk stickbok

På torsdag släpper Erika Åberg sin nya stickbok ”Sticka varmt och mönstrat”. Hon fortsätter därmed en tradition av gotländska stickböcker.

Erika Åbergs färska stickbok.

Erika Åbergs färska stickbok.

Foto:

GOTLAND2018-09-19 10:30

Visbybaserade Erika Åberg firar sin nya bok med ett boksläppskalas i Yllet på torsdag.

– Det är hedrande och roligt att få vara där, i ett företag förknippat med gotländsk stickning. I den här boken har jag framför allt mönsterstickade plagg och mycket inspiration från ön, färg- och formmässigt.

Erika Åberg har bland annat besökt Länsmuseets samlingar i Visborgsmagasinet och Hemslöjden för att ta del av äldre tiders mönster varav några fått nytt liv i boken.

Men inspiration får hon från många håll.

– Under min morgonpromenad till Snäck ser jag färger och mönster. Samma sak när jag reser och besöker museer. Jag tittar på kakelgolven på andra sätt än vad andra gör. Det är lite bökigt när man aldrig slappnar av...

Och hon gillar att avliva myter om materialet ull som att ullplagg sticks och menar att ullmaterialet går att använda året om.

– En av fördelarna med det svenska vädret, bortsett från den gångna sommaren, är att vi kan glädja oss åt att kunna ha ullplagg året runt, konstaterar Erika Åberg.

För hon är en varm anhängare av ullen som material och hon älskar att sticka. Men hur hon började en gång i tiden är hon lite oklar över.

– Jag kan inte riktigt minnas när jag lärde mig sticka. Jag tror det var i förskolan eller skolan, hade inspirerande slöjdlärare och det passade mig. Jag kommer i alla fall inte från en hemslöjdande familj.

Och att sticka medför ett positivt intresse menar Erika Åberg.

– Det är jättekul att vara ute och prata om stickning. Och sitter jag och stickar på exempelvis tunnelbanan är det nästan omöjligt för folk att inte komma fram och prata med en, även dom som själva inte stickar.

Och hon berättar roliga episoder hur det kan bli när närstående drabbas av nörden.

– Jag hade skissat på ett tröjmönster på Stora Karlsö och skulle försöka komma på vad det skulle heta, något som ”Hien”. Jag väckte min man mitt i natten och berättade att jag nu visste namnen, Lilla Karlsö för barn och Stora Karlsö för vuxna. ”Ska vi sova nu” blev svaret.

Efter boksläppet väntar en intensiv höst för Erika Åberg.

– Det blir stickning för hela slanten. Det blir en rolig kurshöst, jag undervisar på textillinjen på Folkan i Hemse och har många stickningskurser för studieförbund. Så ska jag så smått dra i gång med nästa bokprojekt. Det tar tid att sticka plagg och formge men det är en härlig process.

– Temat är inte helt spikat men det fortsätter att handla om användbara vardagsplagg.

Stickböcker

Erika Åberg fortsätter med ”Sticka varmt och mönstrat” en tradition bokmässigt där det finns två välkända gotländska verk inom området, båda med namnet ”Gotländsk sticksöm”. Det är Hermanna Stengårds från 1925 samt Violet Bergdahls och Ella Skoglunds uppföljare från 1983.

Erika Åberg har också givit ut: ”Sticka vantar, sockor och lite till” 2016, "Sticka sjalar, halsdukar och lite till" och ”Papperspyssel” 2015, samt ”Varmt och stickat” (med Eva Trotzig) 2013.

Erika Åberg samarbetar i bokprojekten med fotografen Malin Nuhma under några intensiva helger varje år. "Hon har till och med börjat sticka lite".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!