Den 10 januari 1929 klev Tintin på tåget från Bryssels Gare du Nord och inledde sin allra första reportageresa. Noggranna läsare noterar också att besöket i Sovjetunionen också var ett av ytterst få tillfällen då den belgiske journalisten faktiskt skrev några artiklar i yrket. Hans medverkan i pressen står helt i skuggan av de dramatiska händelser som den evigt unge journalisten så småningom hamnar i. Idag, 90 år efter det där reportaget från Sovjet har 275 miljoner läsare följt den berömde reportern på hans äventyr.
– Jag växte upp på 1970-talet och då fick man inte läsa serier, det var ju den tidsandan. Men det struntade jag i, säger Li Grebäck.
När hon var åtta år fick ”Solens tempel”.
– De andra lekte med dockskåp, men jag hade Tintin. Boken jag fick var en pop up-bok, den var inte bara otroligt spännande, den hade också så många detaljer som var helt fascinerande, säger Li Grebäck.
LÄS MER: Succé för fula Gotlandsbilder på nätet
Den rättrådige Tintin har blivit en kär följeslagare genom livet för många. För Li Grebäck växte intresset och hon identifierade sig särskilt med en av personligheterna i serien.
– För mig har alltid Kapten Haddock varit favoriten. Jag känner igen mig i honom. Man vill så väl, men så blir det så fel. Jag hade en Haddock i papp som hängde i fönstret i en fiskelina och varje gång jag flyttade följde den med. Idag är den väldigt sliten, men Haddock följde med när jag flyttade till Gotland, säger Li Grebäck.
2008 höll hon en stor utställning om Tintin på Galleri Tapeten i gamla brandstationen på öster i Visby.
– Det var en jätteutställning och vi körde till och med in en Citroên CV2. Vi hade till och med verk av Tintinskaparen Hergé, eller Georges Remy, som han egentligen hette.
Vid den här tiden fanns en liten souvenirbutik med Tintin-föremål i Stockholm. Tankarna på att starta en liknande butik i Visby föddes och blev också verklighet.
– Vi ville få den där känslan av att komma in i en butik och känna ”en sån här butik finns bara inte”. Det blev så småningom Europas största Tintinbutik. Många kunder berättade att de åkt till Gotland bara för att besöka butiken.
Den flyttade mellan ett par olika lokaler på Adelsgatan, men idag har Li Grebäck inte tid över att driva Tintinbutiken.
LÄS MER: Hon startar ny kvinnojour
Under 2012 utspelade sig den så kallade Tintin-kontroversen om boken Tintin i Kongo. Att seriealbumen skapats i en tid när stereotypa bilder av världens olika folkslag var det normala spelade plötsligt inte längre någon roll.
– All bra konst skapar diskussion, tänkte jag då. Men det märktes att många som höjde rösten inte hade läst böckerna. Vid ett tillfälle var jag tvungen och gripa in och ifrågasätta. ”Vad vet ni egentligen om Hergé” påpekade jag och berättade att Tintin faktiskt räddade byn i Kongo undan skurkarna som smugglade narkotika.
Fondation Moulinsart, som förvaltar varumärket Tintin, anordnade en debatt om boken i samband med 90-årsfirandet. Talespersonen
Yves Février menar att man inte ska försöka radera det förflutna, även om dagens synsätt är annorlunda. Tintins goda egenskaper gäller än i dag.
– Tintin är modig, fokuserad, han är en god vän man kan lita på. Det är egenskaper som gör att Tintin fortfarande lockar nya läsare, säger Yves Février, till Sveriges Radio.