Näringsminister David Ehrling (spelad av Niklas Engdahl) hamnar i händelsernas centrum och medias hårda granskning mitt under Almedalsveckan, när statsministern avgår och han blir den möjliga efterträdaren. Ett thrillerliknande drama kring Ehrling och hans närmaste spelas upp, baserad på Per Schlingmanns roman I maktens öga.
I mars är det premiär för Viasat-serien som fått titeln Den inre cirkeln, men redan nu har serien fått stor uppmärksamhet eftersom den nominerats till tv-priset på Göteborgs filmfestival.
– När det blev klart att min bok skulle bli en tv-serie så var det som att det var en dröm, som jag inte visste att jag hade. Och jag är fortfarande lite inne i det. Även om man börjat inse att det är på riktigt och allvar, säger författaren Per Schlingmann om nomineringen.
Priset Nordic Film & TV Fond Prize vill uppmärksamma just manus som utmärker sig, något som känns extra bra för Per Schlingmann som jobbat väldigt mycket med att få historien och skildringen av politik att kännas så autentisk som möjligt. Tillsammans med manusförfattarna Håkan Lindhé, Anna Platt och Maja Winkler har han försökt skapa en trovärdighet.
– Just det där att det är själva berättelsen och sättet som vi berättar den som belönas. Det gör det extra roligt för mig, säger han.
Och få har haft en sån unik inblick i det politiska spelet som Per Schlingmann. Han har varit partisekreterare, statssekreterare och chefsstrateg och tillhört Moderaternas innersta krets.
– I min bok, men också i serien vill jag inte bara att det är underhållande utan att det också väcker frågor om vår samtid. Vi lever i en politisk miljö i dag som är väldigt annorlunda och oförutsägbar, säger han.
En fråga som lyfts fram är det pris som makthavare ibland får betala. I historien i Den inre cirkeln har politikerns familj fått en ovanligt stor roll och betydelse, vilket är ganska ovanligt enligt Per Schlingmann.
– Vår bild är att det är ganska oberättat i film och populärkultur. Man har nästan alltid bara familjen med som ett bihang medan vi har en väldigt stark familj och partner som har en egen karriär, säger han.
Nomineringarna till Göteborgs filmfestival offentliggjordes när Per Schlingmann och hans kollegor satt mitt i klippningen. Just då blev det ingen champagne, den hoppas han kunna öppna nästa vecka.
– Det är lite så med allt kreativt skapande, att när man är mitt inne i det, så har man så otroligt svårt att bedöma hur publiken kommer att ta emot det.
– Det här blev lite som ett skönt kvitto, att serien har potential, säger han och fortsätter:
– Jag kan säga att jag firade hårt inombords.
Inspelningarna skedde mitt under den hektiska Almedalsveckan och vissa scener spelades in i skarpt läge, som den under den fullsatta festkvällen på Kallis, då DJ-battle avgjordes.
Per Schlingmann som själv var involverad i många av scenerna är mycket nöjd med arbetet.
– Hela teamets bild är att det varit ett otroligt öppet och positivt mottagande i Visby och på resten av ön. Vi är otroligt nöjda med inspelningsförutsättningarna. Jag personligen tror att det finns en stor potential för Gotland att utvecklas som filmö, säger han.