Det är tredje året i följd som Stefan Hansson hyrts in av Sveriges Television inför Melodifestivalens sex deltävlingar.
Tillsammans med SVT:s tre egna smeder, samt snickare, målare och tapetserare, ser han till att den enorma scenen byggs och att såväl dekor som artisternas enskilda rekvisita skapas enligt designernas ritningar.
– Just nu håller jag på med en grej som Lina Hedlund ska ha under tredje deltävlingen, den i Leksand, säger han när GT ringer upp.
Sedan november håller han med sin svetslåga till i SVT:s monteringshall och verkstad i tv-huset på Gärdet i Stockholm.
Det är där allt byggs i färdiga moduler vilka sedan transporteras med lastbil till Göteborg, Malmö, Leksand och Lidköping samt till ”Andra chansen” i Nyköping och finalen på Friends arena den 9 mars.
– Vi fick klart det sista precis innan scenen fraktades iväg till Göteborg, men det är fortfarande mycket jobb kvar till de olika artisterna, säger han.
Stefan Hansson har en diger bakgrund som smed, de tre senaste åren har han varit frilansare. Att han kom in till SVT var en slump; någon som känner någon som lägger ett gott ord. Och så plötsligt svetsar han åt landets mest pråliga tv-show.
– Var det inte tre miljoner som såg första deltävlingen? Jo, jag tror jag hörde det, det är helt enormt, säger han.
De som tittade kunde då bland annat se den ljussatta ringen i mitten av scenen, byggd på ett stålskelett som Stefan Hansson svetsat, liksom de stora LED-skärmarna om fyra gånger åtta meter på scenens sidor.
Till första deltävlingen hade han inte tillverkat någon artistrekvisita, men den som tittar kommande lördag kan hålla ögonen öppna under Malou Pryts och Oscar Enestads bidrag och deltävlingen därpå alltså Lina Hedlund.
– Antagligen gör jag även rekvisita till Arvingarna, säger Stefan, som förstås följde första deltävlingen via tv.
Den som ser till att Stefan Hanssons smideskonst verkligen syns i tv-rutan är gotländske ljusdeignern Danne Persson.
Han är en rutinerad i sammanhanget med mängder av såväl Mello- som Eurovision-shower bakom sig.
Bland övriga inslag med gotländsk koppling finns artisten Nano, vars musikintresse vaknade när han under ungdomen en tid bodde i Klintehamn, samt låtskrivaren Linnea Deb, uppvuxen i Lummelunda, som fanns i låtskrivarteamet till fyra av premiärtävlingens låtar.