Texten är korrigerad med rätt årtal när det gäller båtflyktingarna som kom 1944 och när det gäller ursprung på de flyktingar som kom 1993.
Gotland har alltid varit en plats dit människor kommit, och under hela 1900-talet har människor på flytt hit. Det senaste årets ström av asylsökande till ön gör Gotlands Museums nya utställning "Välkommen till Gotland" i alllra högsta grad aktuell. Men den görs inte för att ta ställning i flyktingfrågan, utan för att rikta fokus mot alla gånger de flyktingar kom till Gotland under förra seklet.
– Många människor på Gotland kommer inte ens ihåg de här händelserna. Det vi gör är att ge ett historiskt och oberoende perspektiv på vad som hänt tidigare. Det tycker jag är vårt demokratiska uppdrag att göra, men utan att recensera det som pågår nu, för det är inte vår roll, resonerar Henrik Ramberg, en av dem som varit med och satt ihop utställningen på Gotlands Museum.
Utställningen består av bilder, ljudberättelser, filmklipp och informationsskyltar. Den del av utställningen som berör Gotland fokuserar på fyra stora perioder eller årtal under 1900-talet då många flyktingar kom till ön; den grupp av Svenskbybor som 1929 kom från Gammalsvenskby i nuvarande Ukraina; de finska krigsbarnen som kom hit under andra världskriget (1939-1945), de baltflyktingar som kom med småbåtar till Gotland år 1944, samt den stora vågen av båtflyktingar till Gotland under 1990-talet, med särskilt fokus på den dag i januari 1993 då hela 391 flyktingar, främst från Irak, kom via Lettland till Slite i en enda fiskebåt.
Vem ska se den här utställningen?
– Jag tror att de som är engagerade i det som händer i dag kommer att vilja se den här utställningen. Vi har fått väldigt bra respons på bland annat Facebook inför den, säger Henrik Ramberg.
"Välkommen till Gotland" blir på Gotlands Museum en del av originalutställningen "Välkommen till Sverige" som producerats av Malmö Museer och lånats till Gotland. Den pågår i Visby till och med den 15 januari.