Jens Lapidus gräver där han står

På torsdag går deckarfestivalen Crimetime Gotland av stapeln för tredje året i rad. Succéförfattaren Jens Lapidus har varit med sedan start, i år är han aktuell med boken ”Top dogg”.

Långväga resande. Tidigare journalisten och numera författaren Jane Harper från Australien gjorde succé med sin debutroman "The dry".

Långväga resande. Tidigare journalisten och numera författaren Jane Harper från Australien gjorde succé med sin debutroman "The dry".

Foto: Nicholas Purcel/Pressbild

CRIMETIME (GA)2017-08-01 11:20

Klockan 09 på torsdagen rullar programmet för Crimetime i gång, men den officiella invigningen sker klockan 16.30. Deckarfestivalen pågår i tre dagar, och sammanlagt kommer över 50 svenska och internationella författare att finnas på plats i Visby. En av dem är Jens Lapidus som fick sitt genombrott år 2006 med debutboken "Snabba cash". Sedan dess har han gett ut sju böcker och ett antal noveller, och nu återvänder han till Crimetime för tredje året i rad.

– Jag tycker att det är ett kul initiativ och det är en trevlig plats att träffa kollegor och läsare på. Jag gillar att det blir en ganska intim miljö, berättar han.

I våras kom Jens Lapidus senaste bok "Top dogg" ut, som är den sista delen i en trilogi bestående av böckerna "VIP-rummet" och "Sthlm delete".

– De två huvudpersonerna i böckerna är ganska omaka, en är gammal ex-gangster och en är gammal advokat, men de tvingas samarbeta. Top dogg handlar bland annat om utsatthet, gängkriminalitet och advokatyrket, och med den här boken avslutas berättelsen.

Jens Lapidus har tidigare arbetat som advokat, men sedan årsskiftet har han valt att lägga all tid på författarskapet.

– Hittills har jag haft mycket att göra med lanseringen av min nya bok, men till hösten blir det däremot betydligt lugnare när jag ska fundera över nästa bok.

Han berättar att han hämtat mycket av inspirationen till böckerna från arbetet som advokat.

– Mitt jobb har egentligen genomsyrat alla romaner där basen har varit verklighetens kriminalitet. Det är inte så att allt är hämtat direkt ur verkligheten men det jag skriver om skulle kunna vara sant, säger Jens Lapidus och fortsätter:

– Jag har haft mycket hjälp av mitt yrke och tidigare har det regnat idéer över mig, nu kommer jag behöva göra research som alla andra.

Vad är det egentligen med svenskar och deckare?

– Det finns många faktorer till varför vi läser mycket deckare, en av dem är att vi har deckarförfattare i Sverige som skriver väldigt bra. Sverige, Norge och Danmark är några av de säkraste och tryggaste länderna att bo i, det är också de länder som har flest författare som skriver om mord. Det är en paradox, men samtidigt skapar den typen av brott större spänning här än det skulle göra i till exempel Mexico city.

Vilka är ingredienserna till att skriva en bra deckare?

– Det går inte att ge något recept, men mina bästa råd är att försöka vara originell, och att gräva där du står. Det kan vara att ta hjälp av något jobb du haft, en plats du bott på eller något du varit med om, då kommer du kunna gestalta saker mycket bättre.

Författare på Crimetime 2017

Elly Griffiths (UK)

Jane Harper (AUS)

John Ajvide Lindqvist

Gregg Hurwitz (US)

Camilla Läckberg

Malin Persson Giolito

Katarina Wennstam

Unni Lindell (NO)

Torkil Damhaug (NO)

Jens Lapidus

Håkan Nesser

Ninni Schulman

Anna Jansson

Mari Jungstedt

Denise Rudberg

Kristina Ohlsson

Mats Strandberg

Christoffer Carlsson

Sofie Sarenbrant

Tove Alsterdal

Martin Widmark & Helena Willis

Lina Bengtsdotter

Emelie Schepp

Jonas Moström

Emma Donoghue (IRL)

Lars Kepler

Marianne Cedervall

Jan Mårtenson

Anders De La Motte

Jenny Rogneby

Dan Nilsson

Anna Tell

Caroline Eriksson

Camilla Grebe & Paul Leander-Engström

Jonas Bonnier

Martin Österdahl

Mattias Leivinger & Johannes Pinter

Anna Roos

Dennis Magnusson

Gustafson & Kant

Ingela Korsell & Henrik Jonsson

Mariette Lindstein

Rebecka Edgren Aldén

Mikko Porvali (FI)

Beppe Singer

Sören Bondeson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!