Ur gråa himlar frigör sig svarta uppåtkrökta näbbar och kroppar ”som designade av Ferraris modelejon”. Så beskriver Torsten Green-Petersen mötet med de gotländska skärfläckorna om våren. Bland spelande brushanar på strandängen och skarvar som med sina väldiga näbbar putsar sig på kajen i Klinte kommer han genom tålamod och väntan nära den gotländska naturen. I både bild och texter fångar han i sin kommande bok ”Fågelns blick” mötet med naturen.
– Fåglar spelar så stor roll i mitt liv och jag vill försöka förklara för mig själv, säger Torsten Green-Petersen om tillkomsten av debutboken.
Torsten har i tiotalet år vardera jobbat som allmänläkare på vårdcentralerna i Slite och Fårösund. Sedan drygt tio år jobbar han på psykiatriska kliniken i Visby. Naturen har alltid varit en ventil som gett honom avkoppling, sedan han började fotografera allt flitigare i form av oändligt antal timmar i det kamouflagefärgade gömslet.
– Jag kan åka ut en fredag och övernatta där för att vara på plats i gryningen, säger Torsten Green-Petersen.
Resultatet är knivskarpa porträtt av de bevingade vännerna. Men hans bok är inte bara en resa genom fåglarnas värld, texterna är också mänskliga betraktelser om livet. Som efter den långa väntan vid Muskmyr i Sundre. Med kameran lyckades Torsten inte fånga något möte med stäpphöken. Men han konstaterar däremot att det händer något med den som tvingas vänta länge nedkrupen i en agmyr. Väntan blir ett lugn, som hoprörd av honung och kärlek för själen. ”Två kapslar tre gånger dagligen”, konstaterar han.
– Jag har svårt att vara utan ett rum med naturen och fåglarna, kanske skulle jag gå sönder då, säger Torsten Green-Petersen.
Att skriva essäer och personliga betraktelser, ofta om naturen, har han alltid gjort – under senare år som krönikör på tidningen ”Vår fågelvärld”.
Bilderna i boken är inte bara tagna på Gotland. Torsten Green-Petersen har de senaste åren varit en flitig resenär med kameran som enda sällskap.
– Ofta reser jag ensam och hyr bil för att åka ut. Det är lite äventyr och jag har blivit av med prylar, men i stort sett har jag klarat mig bra, säger han.
Oman, Kina och Azerbajdzjan – nästa planerade resa går till Mongoliet 2020. Hans bilder har blivit publicerade i nordiska tidskrifter och egna utställningar, just nu på Svenska Spel i Visby och efter boksläppet 28 november på Almedalsbiblioteket.