Se bilderna på unika orgeln från 1599

Restaureringen av en orgel från 1599 pågår för fullt. Här kan du se bilderna på de flera hundra år gamla målningarna. "Det vara bara "wow!""

Ryggpositivet har nu restaurerats av konservatorn Gabor Pasztor. Till höger syns hängdekorationer.

Ryggpositivet har nu restaurerats av konservatorn Gabor Pasztor. Till höger syns hängdekorationer.

Foto: Gabor Pasztor

Bilder2015-10-01 10:33

2012 gav länsstyrelsen tillstånd att restaurera och bygga upp en orgel från 1599 hemmahörande i Visby domkyrka. Originaldelar till orgeln, så som ryggpositiv, har bevarats på domkyrkans vind, och nu har en konservator i Örebro tagit fram originalmålningarna på just ryggpositivet. Inger Harlevi är projektledare för restaureringen, och hon är exalterad över det hon fått se.

– Vi har vetat att det finns målningar på ryggpositivet, men nu har konservatorn tagit bort den gråa färgen och fått fram det som syns på bilderna. Jag kan säga att jag sällan blir stum, men när jag kom in hos konservatorn och såg målningarna blev jag mållös över den totala prakt som det var, säger hon och fortsätter:

– Jag hade kanske förväntat mig att det skulle finnas lite skadade målningar och så, men så var det bara "wow!". Verkligen döhäftigt.

Inger Harlevi berättar att hela orgeln är som ett stort pussel av saker som var nybyggda 1599, och saker som återanvänts. Bland annat har konservatorn konstaterat att det finns två uppsättningar med namn på helgonmålningarna.

– Det är namn på danska rådsherrar som ligger överst. De var rådsherrar i Visby kring sekelskiftet 1500-1600, och det var de som var med och betalade orgeln när den byggdes. Under de här gubbarnas namn syns helgonnamnen. Man kan även se att det är olika sorters färg som använts när man målat, säger Inger Harlevi.

När restaureringen är klar är tanken att orgeln, som var norra Europas största när den uppfördes, ska byggas upp på läktaren i St:a Maria domkyrka i Visby. Inger Harlevi hoppas att det kan bli verklighet under 2016.

– Det ska bli en orgel som det ska spelas musik på. Och eftersom det finns notböcker bevarade från den tiden kommer det att spelas samma musik på den när den är klar som det gjordes för 400 år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!