Crimetime: Så fångar man en mördare

På lördagen kunde nyfikna få se hur polisens tekniker arbetar på en riktig mordplats. "Det skiljer sig en del från deckarvärlden".

Fingeravtryck.

Fingeravtryck.

Foto: Tommy Söderlund

BILDER2015-08-15 15:07

Deckarfestivalen Crimetime fortsätter att locka många spänningstörstande besökare, och på lördagen fanns möjlighet att lyssna på två kriminaltekniker från Stockholm som berättade hur arbetet på en brottsplats går till.

Thomas Hamrén och Ulf Öhman arbetar till vardags på Forensisk Sektion 1, och dagen till ära hade de byggt upp en fiktiv mordplats i ett garage på Donnersgatan i Visby. Lokalen var fylld till bristningsgränsen när de två erfarna teknikerna bland annat visade hur man säkrar fingeravtryck, fotspår samt hur man gör blodstänksanalyser. Slutsatsen som teknikerna drog av den fiktiva mordplatsen var att mördaren och förövaren troligtvis kände varandra.

– Vårt arbete skiljer en del mot deckar- och filmvärlden. På film överdriver de en del och har till exempel mer blod är det är i verkligheten. Dessutom är det bara vi två på en brottsplats. Det är inga poliser som springer runt och fräser och säger en massa repliker, förklarade Ulf Öhman för åhörarna.

En av dem som bänkat sig i publiken var trogna deckarläsaren Jaana Kuusisto.

– Det var jättespännande att lyssna på teknikerna. Till och med bättre än att se någon deckare på tv, säger hon.

Varför tror du att så otroligt många är intresserade av att lyssna på en föreläsning om kriminalteknik?

– Jag tror folk tycker att det är spännande att höra om en värld som vi vanligtvis inte är i. Dessutom är vi nog lite morbida och vill gärna veta vad som händer, säger hon med ett skratt.

Vad överraskade dig mest när det gäller teknikernas arbete?

– Vilket otroligt arbete de lägger ned. De berättade ju att de på en brottsplats av den här storleken arbetar i åtta timmar innan de åker härifrån. De gör ju verkligen ett jättejobb.

Thomas Hamrén och Ulf Öhman berättade efter föreläsningen att det var första gången de gjorde något liknande för allmänheten.

– Det var ganska kul. Vi håller ju utbildningar för andra poliser, men vi har aldrig berättat om vårt jobb för allmänheten på det här sättet, berättar Thomas Hamrén.

De säger båda två att de märker av ett ökat intresse för deras yrke tack vare deckargenren samt tv-program som CSI. Själva undviker de dock att läsa om mord och brott.

– Man får tillräckligt av det där i jobbet, så när man är ledig väljer man gärna att läsa om något annat, avslutarUlf Öhman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!