I mer än 20 år har keramikerna Eva och Åke Nobling drivit Lokatta keramik i Barlingbo. Det är ännu längre sedan de fick en film i sin hand, som visade enorma statyer de aldrig tidigare hade sett maken till. Paret letade och i södra Indien hittade de till slut kulturen som brände jättestatyer för att hedra guden Ayanar.
– Där stod de i hundratal, mellan 400 och 500 år gamla, säger Eva Nobling.
De reste dit och kunde på plats lära sig tekniken och fick vara med att forma skulpturerna i lera, avsedda för utomhusbruk.
I det svenska klimatet krävs stengods, för att så stora skulpturer ska tåla att placeras utomhus. Den bränntekniken är mer komplicerad och kräver höga temperaturer. År 2009 gav EU, Region Gotland och Länsstyrelsen bidrag till ett första större projekt.
– Vi var 15 keramiker och skulptörer och bjöd hit en av våra Ayana-skulptörer från Indien, säger Eva Nobling och berättar att den stora brännugnen i Barlingbo kom på plats året därpå.
Att bygga monolitiskt, det vill säga i ett stycke, kräver att de stora skulpturerna görs och bränns på samma ställe. Skulpturen som bränns just nu är den tredje större i ugnen. Den är formgiven av den gotländska konstnären Helena Andreeff, men fler har varit med att bygga skulpturen som väger 800 kilo.
Enorma gestalter står tryckta tätt intill varandra i ugnen, medan gasolbrännarna håller temperaturen kring 1 260 grader med hjälp av flytande gasol i stora tuber. Bränningen startade i torsdags kväll och måste övervakas dygnet runt. Åtta personer hjälps åt med det ansvarsfyllda jobbet.
– Slocknar en brännare kommer det ut gas och då exploderar alltihopa, säger Eva Nobling.
16 gasolbrännare gör att hörselkåpor är obligatoriska.
– När brännarna är igång låter det som ett reaplan, säger hon.
Ugnen är unik i landet och intresset har varit stort från keramiker och skulptörer även utanför Sverige, bland annat från Kanada, Japan och Australien.
– Innan det kommer hit gäster och börjar bygga och bränna måste vi veta att det fungerar. Det är fantastiskt att kunna genomföra det här, säger Eva Nobling.
Nästan 300 000 kronor i stöd från Statens konstnärsnämnd gör den här bränningen, och ytterligare två, möjliga. Det är inte klart var den färdiga statyn ska placeras, men institutioner och museer har visat intresse.
Eva Nobling hoppas att de nya kunskaperna ska locka fler konstnärer att komma till Barlingbo. Stort format vill hon fortsätta med:
– Då kommer man bort från det pilliga och kan jobba med form och uttryck, säger hon.