Inga beslut om styrning för kulturen på ön

Med två månader kvar är det ännu oklart hur den politiska styrningen av kultur och fritid ska ske från årsskiftet. ”Det lutar åt att en politisk beredning får ansvaret”, säger regionrådet MeitFohlin.

Vem tar över? Vid Årsskiftet lämnar Filip Reinhag posten som ordförande för Kultur- och Fritidsnämnden.

Vem tar över? Vid Årsskiftet lämnar Filip Reinhag posten som ordförande för Kultur- och Fritidsnämnden.

Foto: Eleonor Svensson

Kultur2017-11-01 12:05

Den 12 december håller kultur- och fritidsnämnden sitt sista sammanträde och vid årsskiftet läggs nämnden ner. Var de politiska besluten om kultur och fritid ska tas efter det är oklart, men en diskussion om tänkbara alternativ fördes vid regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde i går.

– Regionstyrelsen kommer att fatta ett beslut i december, säger MeitFohlin (S).

Den utredning Jan-Olof Henriksson presenterade i början av året slog fast att kommunallagen möjliggör flera alternativ för politisk styrning. Ett av dem är att bilda ett kultur- och fritidspolitiskt utskott eller beredning. En beredning skulle kunna bestå av både politiker och tjänstemän. Utskott eller beredning innebär dock en kostnad. Ett av skälen till att avveckla kultur- och fritidsnämnden var att spara drygt 600 000 kronor per år.

– Vi ska ännu diskutera kostnaderna, men just nu lutar det åt att vi kommer att ha en politisk beredning som arbetar nära idrotten och kulturen. Vi behöver jobba politiskt med de här frågorna. Ett regionråd bör vara ordförande, säger MeitFohlin som tror att andra ledamöter kan sökas i den nedlagda nämnden.

Ett annat alternativ är att låta regionstyrelsen ta hand om ärendena. Kultur- och fritidsnämnden har inte mer än ett 40-tal specifika kultur- och fritidsärenden per år. Men även om antalet ärenden inte är stort så innebär det en ökad belastning på regionstyrelsen. Ett förslag som diskuterats är därför att höja beloppsgränsen för tjänstemännens delegationsbeslut för att minska antalet ärenden som kräver politiska beslut. I dag går gränsen vid 50 000 kronor.

Ett tredje alternativ som diskuterats är att låta en politiker i regionstyrelsen få ett ökat ansvar för kultur- och fritidsfrågor. Det skulle avlasta ordföranden. Att dela upp ansvaret på regionstyrelsens ledamöter skulle kunna vara ett alternativ även för andra ämnesområden.

Förutom den politiska styrningen är det även oklart vem som ska leda den nya avdelning inom regionstyrelseförvaltningen som får ansvar för kultur och fritid. Tidigare förvaltningschefen Maria Modig lämnade sitt jobb i somras i samband med beslutet att lägga ner förvaltningen.

Region Gotland håller på att rekrytera en ny kultur- och fritidschef. Sista ansökningsdag är 12 november. Förutom kultur- och fritidschef söker Region Gotland även en strateg med fokus på fritidsfrågor.

Den avdelning den chefen ska leda består av tre avdelningschefer, två strateger och ett 90-tal anställda vid främst bibliotek och simhallar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!