Av Gotlands föregångskvinnor är Elfrida Andrée en av de som fått störst uppmärksamhet i Sverige. Född 1841 i Visby, men flyttade som ung till Stockholm där hon blev den första kvinnan att avlägga organistexamen. Hon anställdes därefter i Göteborg och blev landets första kvinnliga domkyrkoorganist, en tjänst hon uppehöll fram till sin död 1929. Vid sidan av arbetet som organist komponerade hon flera verk.
Det verk som Göteborgsoperan framför på kvinnodagen den 8 mars skrevs som ett tävlingsbidrag till kungliga operans invigning i Stockholm 1898. Elfrida Andrée bad Selma Lagerlöf skriva librettot, och hon utgick från Esaias Tegnérs versepos ”Frithiofs saga”.
Operan blev Elfrida Andrées mest omfattande verk, med fyra akter om sammanlagt cirka två och en halv timme. Kungliga operan godtog inga av de inlämnade bidragen, utan valde att spela äldre verk av svenska tonsättare under öppningen. Därmed kom ”Fritiofs saga” att ligga ospelad i över 100 år, fram till 2013 då Wermlandsoperan framförde delar av operan i en kraftigt förkortad konsertversion.
Göteborgsoperan har engagerat Folkoperans chefdirigent Marit Strindlund för att dirigera ”Fritiofs saga”. Hela operan framförs nu konsertant. För Marit Strindlund är ”Fritiofs saga” en stor utmaning. Det finns ingen kompositör att fråga om råd, och inte heller några inspelningar att lyssna till.
– Det är jättespeciellt. När jag uruppfört verk tidigare har jag alltid nära kontakt med kompositören. "Fritiofs saga" är en opera i nationalromantisk stil, men jag tycker att Elfrida Andrée har en tydlig egen röst, säger hon.
Uruppförandet har fått stor uppmärksamhet och konserten är utsåld sedan länge.
– Det är lite överraskande, men jag tror att många tycker att det är spännande med ett verk av Selma Lagerlöf, sedan är Elfrida Andrée en välkänd person i Göteborg och dessutom är det intressant med en opera som två kvinnor står bakom, säger Marit Strindlund.
Gotlänningar behöver inte åka till Göteborg för att ta del av ”Fritiofs saga”. Operan direktsänds i Sveriges Radio P2 med start klockan 18.55. En ny chans finns den 15 mars, då Göteborgsoperan gästspelar med ”Fritiofs saga” i Jönköping.
Efter att hela verket framförts konsertant åter ett steg – att anlita en regissör och sätta upp "Fritiofs saga" som en operaföreställning.
– Operan förtjänar verkligen det. Det är bra dramaturgi som lämnar utrymme åt musiken. Och musiken är jättefin, säger Marit Strindlund.