Konsten att baka en limpa på felaktigt recept.
Jag bakar ofta matbröd. En del blir bra, några enbart ätbara. Inget bak har hittills varit helt misslyckat. Men nu...
I boken ”Mat och måltidsseder på Gotland” från 1992 hittar jag ett recept på grovt rågbröd. Av 4 deciliter rågkross, 4 dl grovt rågmjöl och 3 dl vatten ska jag först koka en gröt.
Det blir ingen gröt, det blir en stenhård klump, som i bakad form skulle kunna användas som varpa.
Hur ska det här gå?
Efter förra veckans fiskafänge har jag gått omkring och haft dåligt samvete. Jag fick en flundra och den släppte jag tillbaka i Östersjön. En enda flundra är ju ingenting att komma med när man ska ha gäster på middag.
Flundran var blind. Jag har tidigare skrivit att det är rätt vanligt att just flundror numera drabbas av någon slags ögonsjukdom, men för det mesta bara på ett öga. Nu har jag i alla fall dåligt samvete för att jag inte istället avlivade den här helblinda flundran.
Har den någon chans att klara sig?
Brödbaket.
Något måste vara fel. 8 deciliter mjöl och bara 3 dl vatten, det kan ju inte fungera. Och det är ändå bara början. Till den återstående delen av baket ska det vara två och en halv liter mjöl, men bara en halv deciliter vatten, lika mycket sirap och drygt en matsked ättika. Jag ska baka bröd, inte ett betongfundament!
Återkommer.
Årets SM i friidrott i Söderhamn. 1500 meter: 1. Kalle Berglund, Spårvägen, 3,49,93. Göteborg 1944. 1500 meter: 1. Gunder Hägg, Gävle 3,43,0.
Brödbaket igen.
Ringer kokbokens huvudförfattare, Kurt Genrup i Umeå. Nej, han har inte hört några klagomål, men säger samtidigt att han inte haft något med själva recepten att göra. I synnerhet inte brödrecepten.
Gull-Britt Gardell vid Lauks i Lokrume var också med och skapade kokboken, dessutom som brödbakerska.
– Nej, det receptet har inte jag bidragit med. Jag bakade gotlandslimporna, säger hon.
Hon håller med om att ”mitt” rågbrödsreceptet innehåller alldeles för lite vatten. Vi enas om att inledande 3 deciliter istället bör vara 3 liter.
Har fått in en anmälan till nästa års Bottarvevarpan i slutet av juli. Lasse Hallberg i Garda vill vara med.
Framförhållning!
Och plötsligt, över en helg:
Bara några enstaka badare på stranden. Inga fantasifull och livsfarliga bilparkeringar. Kön i ICA slutar redan vid kryddhyllan (4 meter). De flesta jag nu träffar känner jag igen. Ingen som frågar om här finns bankomat. Nästan ingen låser bilen när de går in i handlar. Solen gassar och 21 grader i vattnet.
Vi har det bra vi, hur har ni det i Stockholm?
Limporna, tre stycken, blev till slut ätbara.
Mejl: bison.gotland@telia.com