Aktuellt körde ett inslag om hur vissa jordgubbsförsäljare luras! De skriver att det är svenska jordgubbar de säljer men i smyg är jordgubbarna i själva verket utländska! Myndigheterna gör därför nu stickkontroller där de analyserar de röda bären och kan därmed avgöra om de vuxit innanför Sveriges landgränser eller ej.
Man skulle kunna kalla det för matrasism. Eller bara en jättesnurrig grej, det här att vi har blivit besatta av att maten vi äter ska komma härifrån. Okej om man är kommunist eller nationalist och verkligen verkligen står för att man vill att Sveriges gränser ska stängas och att vi ska kunna klara oss själva på det vi själva producerar. Men de flesta av oss är varken kommunister eller nationalister. De flesta av oss röstade ja till EU, de flesta av oss älskar och drar extrema fördelar av globaliseringen och många av oss älskar dessutom konkurrens.
Och okonsekvensen. Hur vissa gormar och skriker om svenska gurkor för att minuten senare springa in på H&M och köpa kläder från gud vet vart, gjorda av gud vem vet, med gud vet vilka arbetsförhållanden och fraktade på gud vet hur miljöfarliga medel. Hur vi flyger hit och dit världen över, dumpar skit i haven och ständigt gör avkall på miljön till förmån för jobben. Hur vi i alla andra avseenden inte har några problem med att dumpa kvaliteten till förmån för billigt pris.
Bönderna som i sin tur är lika okonsekventa när de i ena stunden skryter om våra svenska matprodukter för att i nästa stund kräva att få producera dem på samma (dåliga) villkor som utomlands.
Vidare har hela matbaletten blivit en klassfråga av rang, där de sämre bemedlade nu skuldbeläggs då de fortsätter att köpa oxfilén från Brasilien som de numera har möjlighet att köpa. Hur taskigt är det inte att först globalisera och pressa priser och på så sätt ge de allra flesta människor möjlighet att äta samma goda mat, för att sedan skuldbelägga och peka ut de som njuter av det vi åstadkommit. För det var ju så här ni ville ha det!
Och ärligt. En död gris är en död gris. Död hur ni än beter er. Ni snackar om bättre och sämre former av grismord. Och så länge ni fortsätter att njuta av allsköns grönsaker och frukter året runt som om det vore helt naturligt att äta päron i februari och gurkor i december, så kan ni inte hålla på och yra om svenskt v/s utländskt bara för att det blivit sommar.
Nej så länge debatten kring den svenska maten fortsätter att vara såhär okonsekvent och snurrig så skiter jag fullständigt varifrån sparrisen som jag lägger på grillen ikväll kommer ifrån. Och mina vegetariska produkter är lika utländska nu som i november. Och det står jag för.
Mejl: jenny_thomasson@hotmail.com