När barnen plötsligt blir unga vuxna försöker pappor hitta sina nya roller. Många hamnar lätt i tröstätande. Midjan sväller likt årsringar på en snabbväxande poppel. När jag tog mig längst in i klädkammaren hittade jag de byxor som måste ha ”krympt i tvätten”. De hade blivit hängande efter ett julbord med jobbet för flera år sedan. Nu var jag trött på att inte orka och att inte ha flåset. Skulle det sluta så här?
Jag fick panik och började motionera. Två gånger i veckan, nära 100 mil i löparskorna kryddat med lite badminton, har under ett års tid lyckligtvis gett mig mer än kondition. För döm om min förvåning – något magiskt hade hänt. Plötsligt behövdes bälte i midjan på byxorna i min garderob.
I omklädningsrummet där jag tränar är det mycket snack män emellan. Det finns de som är 75 år men piggare än mig. Det finns också de som sliter och kämpar, som bokstavligt talat får berg att flytta på sig. En av dem bor på landet men kör bil till stan. Han stannar varje dag fem kilometer från jobbet och går sista biten. Det blir en mil om dagen. 5 mil i veckan. 20 mil i månaden och 240 mil om året. Han har minskat midjemåttet från 38 till snart 32 i jeansen. Respekt.
Men ändå, vad är det med oss män? Ordet ”Mancold” har blivit ett modeord och det påstås att ingen kan bli så sjuk som en man – förvandlad till en blöt fläck av minsta snuva.
Jag läser naturligtvis bara tjejtidningar hos tandläkaren och frissan. I ett nummer av Amelia hittar jag en guide för kvinnor inför vinterns utbrott av ”Mancold”.
– Symtom: Lätt hosta. I riktigt allvarliga fall: Knappt mätbar feber. Varar: Hur länge som helst. Botemedel: En kram, en kopp te och prat med bebisröst. Tänk på: Det finns fall när en ”Mancold” muterat till en riktig förkylning. Sprita då händerna efter all kontakt med din man.
Men det finns forskning som visar att män faktiskt drabbas hårdare av till exempel en vanlig förkylning. Mina efterforskningar på nätet visar studier där kvinnliga möss har ett starkare immunförsvar än manliga. Även på människor hittar jag forskning som pekar på att män har högre risk för komplikationer efter luftvägsinfektioner och att de kan bli mer akuta.
– Det kanske är dags att skapa mansvänliga utrymmen, utrustade med enorma tv-apparater och vilstolar, där män kan återhämta sig från de svåra konsekvenser som en mansförkylning innebär, menar till och med en kanadensisk forskare.
Behöver jag säga att forskaren är en man?