Jag blĂ€ddrar i en mattidning och hamnar i ett reportage om barnkalas. Allt Ă€r helfestligt och knasigt! Det blir dadel- och cashewbollar! Det bli avokadosmoothie! Det blir popcorn med citronskal! âLĂ€tt en favorit hos barnenâ.
Nu Àr jag ingen vÀn av överdriven sockerkonsumtion. Mina barn fÄr chips pÄ fredag och godis pÄ lördag och mycket mer blir det inte. Men om jag nu ska stÀlla till med barnkalas, dÄ serverar jag inte dadlar, cashewnötter, avokado och citronskal. Jag vet nÀmligen vad barn tycker om, och ett kalas Àr inget pedagogiskt experiment. Inget barn ska behöva gÄ pÄ kalas och bli serverade dadlar och avokado.
Jag gÄr över till en annan mattidning i min absoluta nÀrhet: Buffé. Den sladdriga lilla tidskrift som delas ut gratis till oss som handlar pÄ Ica. En hederlig, alltigenom folklig trotjÀnare med recept pÄ torsk med tacotÀcke och sjömansbiff pÄ falukorv. Den svenska folksjÀlen i en liten ask.
Men ack. Ăven denna publikation har tagit ett djĂ€rvt steg in i framtiden och bort frĂ„n sin mĂ„nghövdade mĂ„lgrupp. Vi fĂ„r veta att alla pratar om gravade Ă€ggulor, och det Ă€r busenkelt att fixa sjĂ€lv! Sockra och salta Ă€ggulor, stĂ€ll i kylen i fyra dygn, torka i ugnen i tvĂ„ timmar. Mums. Vi fĂ„r lĂ€ra oss att baka svarta hamburgerbröd genom att tillsĂ€tta aktivt kolpulver.
Problemet med de hÀr mattidningarna Àr att de har tappat kontakten med sin mÄlgrupp. Vem lÀser egentligen Buffé? Det gör den vanliga medborgaren. Den som vill ha inspiration till vardagens alla middagar. Kyckling pÄ mÄndag, fisk pÄ tisdag och pasta pÄ onsdag. MÀnniskor som Àr intresserade av att grava Àggulor lÀser över huvud taget inte Buffé. De hÀnger pÄ instagram och youtube.
I sin strÀvan efter att hÀnga med i alla trender slÄr mattidningarnas redaktioner knut pÄ sig sjÀlva. Ut med smör och socker, in med kokosolja och mortlade superfrön. Ut med rÄg och vete och ris, in med sÀdesslag du aldrig har hört talas om men som tydligen odlats i miljarder Är just i vÄra trakter. Chokladmousse gör vi pÄ avokado och marÀnger av kikÀrtsspad. Till frukost Àter vi chiapudding och gyllene mjölk.
Jag kommer att tÀnka pÄ den dÀr kladdkakan med kvarg i stÀllet för smör, minns ni den? Den var stor under nÄgra Är pÄ nittiotalet och smakade som en osalt kletig pudding. Gott var det inte. Men det ansÄgs fantastiskt att man kunde Àta kladdkaka utan smör.
Nuförtiden ser man aldrig den dÀr kvargkakan. Och jag inbillar mig att chiapuddingen och dadelbollarna kommer att gÄ samma mörka öde till mötes, liksom alla superbÀr och superfrön som passerat revy de senaste Ären. Tids nog gÄr vi tillbaka till wienerbröd och havregrynsgröt, och dÄ kommer vi att skratta lite generat nÀr 2010-talets kulinariska trender kommer pÄ tal.
Eller mÄnga av oss skrattar ju redan nu.