Tydlig "Al Gore-effekt" på Gotland
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I "En obekväm sanning" gör Nobelprisvinnaren Al Gore en resa runt vårt klot. Man får veta att snön på Kilimanjaro kan vara borta om ett par decennier, att glaciärer på alla kontinenter smälter och att ju varmare haven blir desto kraftigare blir stormarna. Man får veta att permafrosten är påverkad, att korellrev försvinner och att isbjörnar drunknar - att vårt klot är utsatt för mänsklig påverkan.
-Man kan märka en "Al Gore-effekt" genom att folk börjar titta djupare i plånboken och satsa pengar på elbilar och solvärme. Det började under 2006.
Så inledde Gotlands kommuns miljöstrateg Bengt-Olof Grahn diskussionen på Senioruniversitetet. Det fick deltagarna att fundera kring solvärme, luftpumpar, elskatter, lokalproducerad mat och kring förslaget om personliga utsläppsrätter som nyligen lanserats i England.
Den nyblivne fredspristagaren har strategin kring miljöinformationen klar för sig.
-Det gäller att föra fram budskapet så tydligt det går. Från stad till stad, från person till person, från familj till familj, säger Al Gore i filmen.
På det lokala planet - på Gotland - är det Bengt-Olof Grahn som för fram miljöbudskapet genom att hålla i engagerande och informativa diskussioner.
Gunilla Brogren