Straffades med dagsböter för ovarsamt gående
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men följande dag kunde Gotlänningen meddela att skjutningarna ställts in efter presskritiken på order av chefen för flygvapnet. En undersökningsexpedition skulle besöka Skenholmen och kontrollera de skador på fågelhäckningen som första dagens skjutningar orsakat. Enligt vad som uppgivits hade flygvapnet fått uppgift om att fågelhäckningen detta år var tidigare än normalt när den på grund av den sena våren tvärt om var senare.
VID TINGET på Allekvie i Endre dömdes en man till tio dagsböter á tre kronor för ovarsamt gående, en brottsrubricering som jag trots många års tingsrefererande aldrig tidigare sett. Han hade medan han promenerade på landsvägen i Follingbo sneddat över vägbanan 25 meter framför en bakomvarande bil. Bilisten hade inte kunnat undgå att köra på honom varefter bilen gått i diket. Det hade även funnits stor risk att ett par mötande fordon dragits in i olyckan.
Mannen hade kastats upp över kylaren på bilen och ner i diket och ådragit sig en hjärnskakning. Han erkände oförbehållsamt att felet var hans då han inte hade sett sig om innan han gick över vägen och inte heller hört den bakomvarande bilen på grund av stark blåst.
FÖR FEMTIO ÅR SEDAN firade hemmansägare K A Larsson och hans maka Agnes, Ganne i Burs, guldbröllop och även om själva firandet skedde i största enkelhet uppmärksammades de i en stor intervju av Gotlänningens "Jige", Johannes Gardell. Som vanligt vid den här tiden handlar artikeln huvudsakligen om mannen i huset och hans liv; om henne får vi stort sett bara veta att hon varit duktig maka som haft mycket att stå i.
K A Larsson var född vid Heffinds i Burs 1880 och reste vid 18 års ålder till Amerika. Där arbetande han mesta tiden vid ett stenhuggeri; ett stort ärr vid ena tinningen vittnade om en sprängolycka i stenbrottet. Men han var även under ett år kusk hos en miljonär: "Då hade han det bra och fick kuska omkring värre."
Efter sex år reste han tillbaka hem, gick lantmannaskolan i Hemse, gifte sig och flyttade till Ganne. Gården hade under hans tid genomgått stora förändringar med byggnationer och täckdikning. Nu hade sonen Erland Gannholm tagit över; "när man snart är 80 år och skall till att fira guldbröllop kan det väl vara på tiden att börja ta det lite lugnare" tyckte jubilaren.
Vid 67 års ålder hade han tagit körkort och han berättade utförligt om uppkörningen i Visby för inspektören Pöpke. "Att köra bil i stan är då värre än på landet, tyckte jag. - Jag vet det, sa Pöpke, men kan man köra i stan så går det på landet också. Och så fick jag mitt körtkort."
Tack vare bilen och körkortet kunde makarna komma med på möten och gudstjänster när det ville. K A Larsson hade blivit baptist redan under tiden i Amerika.Vid Ganne hade hållits inte bara möten och söndagsskola utan även konferenser med deltagare från hela landet. Det kunde då vara upp till 35 logerande gäster.
Ännu på gamla dar brukade K A Larsson ta sig en sommartur med barnbarnen. Till Stockholm naturligtvis med även ett år till Köpenhamn. Och fyra år innan intervjun hade han åkt till Åre tillsammans med fyra av barnbarnen, det yngsta bara fem år. Själv orkade han inte gå upp till toppen utan stannade på hotellet men alla barnbarnen klarade toppbestigningen.
K A Larsson hade även varit kommunalt engagerad och bland annat varit kommunalordförande i socknen. 1911 kom han med i skogsvårdskommittén där satt han ännu 1958 som ordförande.
SOMMARLOVET väntade för de drygt 1 800 eleverna i Visby tre folkskolor. Så här gick skolavslutningen i Visby till för femtio år sedan enligt Gotlänningen:
"I de lägsta klasserna började examensförhören vid 8-tiden, då en hel mängd föräldrar samlats för att lyssna på sina barn. En kvart före tolv samlades de lägsta klasserna i domkyrkan, där den högtidliga avslutningen inleddes med två musikstycken spelade av folkskolans blåsorkester. En barnkör sjöng vackert några lätta vår- och sommarsånger, varefter folkskolestyrelsens ordförande, Georg Pettersson, höll ett anförande. Därpå följde några korta avslutningsord och psalmversen "Herre, signe du och råde" avslöt högtiden.
De övriga klassernas avslutning i domkyrkan började klockan 13. Med skolans goss-orkester i täten tågade eleverna genom staden till kyrkan, där programmet i stort sett var likadant som vid de lägre klassernas avslutningshögtid.
Under förmiddagen hölls slöjdutställningarna öppna för allmänheten och där fick man se många vackra och skickligt utförda alster, som elever och slöjdlärare har all anledning att vara stolta över."
I samband med skolavslutningen i Fröjel utdelades Patriotiska sällskapets guldmedalj till småskollärarinnan Hilda Nilsson som gick i pension efter 40 års tjänst vid skolan. Och vid Flickskolans avslutning avtackades vaktmästaren Gustaf Widegren som arbetat 35 år vid skolan.