Snön vräkte ner och extra plogbilar fick sättas in
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Fimbulvintern håller i sig. Snön vräker ner i oförminskad takt, och den ena dagens snöstorm avlöser den andra, skrev Gotlänningen den 26 februari 1958. Dagen innan hade Gotland drabbats av ännu en snöstorm och vägförvaltningen hade fullt pådrag för att hålla vägarna farbara. 35 plogbilar var i arbete. Visby stad hade ett 30-tal extra man i snösvängen och hann ändå bara med huvudgatorna.
Gotlandsbolagets ångare Gute som trafikerade Stockholm gick i tät snötjocka på grund vid Blockhusudden, fick en mindre läcka och tvingades gå till Finnboda varv för reparation.
SYSNE HAMN blev en tillflyktsort för många trålare i Östergarn i slutet av februari 1958. Den nordliga vinden och den starka kylan hade förvärrat issituationen i Herrvik så pass att många båtar inte hade kunnat gå ut på egen hand. Livräddningskryssaren Östergarn hade fått assistera flera trålare ut på öppet vatten.
I Sysne hade man ännu inte fått någon is. Hamnen ligger mycket bra till för nordliga och nordvästliga vindar. Det var bara synd att vägarna till Sysne var så dåliga tyckte fiskarna. I Herrvik var det bara att stiga ur bilen och ner i båten.
Om vinden gick över på syd kunde issituationen förbättras i Herrvik men försämras i Sysne. Fångsterna hade varit goda, ett trållag hade kommit in med 124 lådor strömming och 15 lådor torsk. Det var Waldemar och Vide Jacobsson samt Martin Wedin på ena båten och bröderna Nordin på den andra som tog hem den stora fångsten.
ÄNNU KALLARE var det för de gotländska läroverkselever som åkt till Jämtland på skidresa. Det var 40 grader kallt när gotlänningarna kom fram till Enafors mellan Åre och Storlien.
Kylan gör att man måste inskränka på skidturernas längd, men tro inte att man bara inställer dem och roar sig inomhus. Våra ungdomar är ute varje dag, även om de väl under nuvarande förhållanden måst avstå från att ge sig upp på någon fjälltopp, skrev Gotlänningen.
Samtidigt som läroverksungdomarna var i Jämtland på skidresa var ett dussin elever från flickskolan i Lillehammar i Norge. Det är första gången en grupp skolungdom från Gotland tillbringar vintersportlovet på andra sidan Kölen, konstaterade tidningen.
För 50 år sedan publicerades namnen på alla sportlovsresenärerna, många av dem välkända namn än i dag:
Från läroverket gymnastikdirektör Gösta Löfgren (ledare), Ulla Britt Ekman (biträdande ledare), Lena Lindgren, Margareta Gillberg, Ulla Odin, Birgitta Engfeldt, Elisabeth Wiman, Lars Hasselroth, Leif Dehnberg, Lasse och Sven Odén, Stig Göthe, Bertil Bergström, Nils von Koch, Christer Koniakowski, Rolf Gillberg, Bo Hagberg, Thomas Löwenborg, Björn Trossing, Lars Ekman, Gunnar Ödin, Jan Jakobsson, Peter von Corswant, Claes-Åke Stein, Bo Löfgren, Klas Åke Hultgren, Klas Göran Andersson, Svante Nordgren, Arne Wahlberg, Lars Sillén och Jörel Willig.
Från flickskolan Jane Hultgren, Ingrid Jacobsson, Anita Jacobsson, Lise-Lotte Söderström, Gunilla Odin, Bibbi Hellström, Christina Löfvenberg, Kerstin Bäckström, Åsa Hultgren, Kerstin Nyström, Birgitta Asklander och Maud Sundström.
SKULPTÖREN Ture Johansson var för femtio år sedan skulptören på modet, skriver Gotlänningen i februari 1958. Han var bördig från Visby och höll på att arbeta med en byst av Axel Bramstorp, den kände centerpartisten, partiledare och statsminister.
Bysten skulle ställas i riksdagshuset där även Staaf, Branting, Lindman och Per Albin Hansson fanns. Även den sistnämnde hade utförts av Ture Johansson. Bramstorpsbysten var i det närmaste klar, bara lite putsning återstod innan den skulle huggas i sten i slutet av maj.
SVENSKBYBORNA är alla sovjetiska medborgare även om de härstammar från en svensktalande folkgrupp i Baltikum, sade utrikesministern i ett svar på en interpellation av folkpartisten Rimmerfors om överföringen till Sverige av ett antal svenskättlingar från Gammelsvenskby med omnejd. Den svenska regeringen hade inte kunnat ta upp förhandlingar eller göra någon formell framställning om överflyttning till Sverige om dessa sovjetiska medborgare, skriver tidningen.
Sedan svenskar i Sovjetunionen framfört önskemål om att få förena sig med släktingar i Sverige hade svenska myndigheter medgivit deras inresa till Sverige och sökt underlätta för dem att ordna formaliteterna. De sovjetiska myndigheterna var medvetna om Sveriges inställning och att man hoppades på en välvillig behandling.
BIBLIOTEKSUTLÅNINGEN toppades av Astrid Lindgren och Moa Martinsson. Lindgren låg på den högsta siffran - 687 030 lån per år; bland icke barnboksförfattare toppade Moa Martinsson med 298 379 lån följd av Vilhelm Moberg, Olle Hedberg, Jan Fridegård och Sven Edvin Salje. Högt på utlåningslistan låg också Dagmar Lange, Stig Trenter, Selma Lagerlöf, Albert Engström, Hjalmar Bergman och Per Lagerqvist. Siffrorna var för hela Sverige. Man kan undra vem som läser dessa utmärkta författare i dag, när mer eller mindre mediokra deckarskribenter tagit över.
FÖR FEMTIO ÅR SEDAN genomgick det gotländska lantbruket en snabb mekanisering.
När gotländska lantmännens centralförening GLC presenterade 1957 års bokslut hade omsättningen ökat med 4 miljoner kronor eller nära 20 procent.
Hälften av omsättningsökningen kom från maskinförsäljningen, den andra halvan från oljeväxterna.
Även Havdhems tegelbruk med 24 anställda redovisade en kraftig produktions- och försäljningsökning. Allt fler har lärt sig att använda ett fullödigt gotländskt byggmaterial, skrev Gotlänningen.
VISST MINNS VI Ingemar Johansson? I februari 1958 slog han Joe Erskine i Göteborg och behöll sin EM-titel. Erskine gav upp mellan rond tretton och fjorton. Engelsmannen hade fått båda ögonen igenmurade och blödde från ett fult sår.
Erskine kämpade tappert, med gav upp efter den trettonde ronden då Ingemar var starkare. De engelska experterna ansåg att Ingemar var klart bättre. De tyckte att Ingemar var den bäste tungviktare som Europa haft sedan kriget. Erskine råkade den här gången ut för det hårda ödet att bli måltavla för Ingemars hårda smällar, skrev Gotlänningen. Han kunde slå både snabbare och hårdare än sin motståndare. Aldrig tidigare hade en engelsk boxare fått så mycket stryk som Erskine, konstaterade de engelska boxningsexperterna.
FRÅN DEN GOTLÄNDSKA sporten för femtio år sedan kan noteras att Visby IF blev distriktsmästare i ishockey efter att ha slagit Vamlingbo i DM-finalen med 7-2.