SMHI skulle inte tro mig

Gotland2008-01-28 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
28 januari.
När jag ska börja skriva noterar jag att utomhus är det en tungt mulen dag, utom längst i öster där det syns en liten eldröd molnfri flik. Jag går och pinkar och när jag kommer tillbaka är hela himlen klar. Inte ett moln!
Jag går då och släpper ut hönsen och ger dem mat. På väg in igen är det åter helmulet! Bara en liten röd bit klar himmel vid horisonten i öster.
Bör jag ringa SMHI och rapportera? Nej, de kommer säkert inte att tro mig.

I förra krönikan skrev jag att jag kanske skulle försöka reda ut det här med lammens negativa inverkan på klimatet. Fårfarmaren Peter Pettersson i Hellvi läste i en artikel i Svenska Dagbladet att lamm är det största klimathotet bland tamboskapen. Enligt artikeln orsakar lammen 17,4 kilo växthusgaser per kilo kött, jämfört med 13 kilo för korna.
Pettersson fick naturligtvis ingen ro och började undersöka hur det egentligen ligger till. Efter att ha tagit sig igenom några kilometer vetenskapliga rapporter av skilda slag försöker han i telefon förklara allting för mig, men efter en stund ger jag upp. Jag förstår inte. Pettersson försöker igen:
- Alla idisslande djur, utom kängurun, orsakar utsläpp av växthusgaser. I England har man räknat ut att den som vill minska de utsläpp hela produktionen av lammkött orsakar, kan som mest minska dem med 17,4 kg gaser per kilo kött och djur. Här i Hellvi är siffran hälften så hög, därför att lammen blir fortare slaktmogna, lever kortare tid, äter mindre mat och därför släpper ut mindre mängd gas. Det är illa att de alls släpper ut växthusgaser, men inget blir bättre av grova överdrifter!
Och tillägger:
- Ägna dig åt dina höns, väl medveten om att de orsakar ytterst liten mängd klimatskadlig metangas!

Det finns fortfarande saker som är sensationellt billiga.
För en tid sen försvann främre registreringsskylten på bilen och jag blev tvungen att beställa en ny från Vägverket. Dagen efter låg skylten, ordentligt paketerad, i brevlådan.
Pris: 60 kronor inklusive frakt. Och skylten är inte tillverkad i Taiwan.

Vi Vasaloppsåkare har nu bara drygt en månad på oss för att komma i toppform. Ont om tid alltså.
När jag tidigt på morgonen står och drar i min gummislang för att träna upp styrkan i armarna, börjar jag plötligt oroa mig för vallningen. Hur vallar man moderna plastskidor? När jag senast (1965) åkte Vasaloppet fanns det bara träskidor och dem grundade man med tjära och sen vanlig valla på det. Blått om det var minusgrader och kanske lite lila i mitten så att det inte skulle bli bakhalt. Inga konstigheter alltså.
Jag ringer den evige Vasaloppsåkaren och nuvarande kommunalrådet Lars Thomsson (ivspob) i Vänge och frågar om det är svårt att valla plastskidor.
- Ja, det är det, säger han uppmuntrande. Han säger också att han själv åker 6-8 mil rullskidor i veckan och när han inte åker rullskidor är han ute och springer.
Han tycker att jag ska lämna in skidorna för vallning när jag kommer till Dalarna. Det kostar omkring 500 kronor men det är det värt, tycker han.
Jag glömmer fråga om han också står och drar i en gummislang varje morgon. Men det gör han säkert inte.

Tänk om det plötsligt en dag blev helt vindstilla .
Vad förvånad man skulle bli. Kanske till och med chockad.

Jag får ett mejl från Laina Rosberg i Stockholm:
Hej! Är lite avundsjuk för din areal där det växer björnbär, nässlor och palsternackor! Vilda palsternackor går väl att äta - till skillnad från vildmorot? Nässlor blir det läcker soppa av och björnbär...mums. Det är egentligen bara grästorvorna som är besvärliga.
Jag berättade i förra krönikan att jag varit ute och grävt i trädgården, vilket oroade mig eftersom trädgårdsarbete i januari är onormalt. Jag ondgjord mig över fula grästorvor, ringlande nässlor, djupt rotade björnbärsplantor och den vilda palsternackan, som i somras gjorde att jag fick en massa blåsor på kroppen.
Att man kanske kan äta den vilda palsternackan är dock ingen förmildrande omständighet, för nu ska den utrotas. Vad gäller nässelsoppa använder jag nässlorna borta vid hönshuset och björnbär har jag redan ett stort bestånd av som ger massor med bär. Så nässlor och björnbär vårdar jag, bara de växer på rätt ställe.
Men palsternackan ska minsann få lära sig vem det är som bestämmer här i trädgården!

Min nya dragspelslärare ska försöka lära mig spela på gehör, inte bara efter noter. Hon säger att det kommer jag att ha stor glädje av, för då kan "du hoppa in och spela med gubbarna". Det är tydligen så att många av öns kända dragspelare knappt känner till en enda not.
Men spela kan de!
Kanske måste jag förtydliga (ivspob) efter kommunalrådet Lars Thomsson längre upp i krönikan, för normalt brukar det stå (c) efter hans namn. Det berättar om hans politiska hemvist i centern.
Men (ivspob) betyder (i vasaloppssammanhang politiskt obunden).
Och i mitt fall:
Bison (ljtmtmfjvg) betyder (lyckas jag ta mig till Mångsbodarna får jag vara glad).

Läs mer om