"Skriv om hur smala ska bli tjocka..."

Gotland2010-10-15 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag får ofta synpunkter på vad vi har i tidningen. Och vad vi inte har i tidningen.
Det är bra.
Det är dialogen med er läsare som för verksamheten framåt.
Jag får telefonsamtal och mejl om tidningen. Och jag försöker svara på alla frågor så gott jag kan.
En ofta förekommande fråga är om en krönikör får skriva om precis vad som helst?
Svaret på den frågan är ja. I varje fall så länge skribenten håller sig inom de pressetiska reglerna.
Jag har aldrig fått så många synpunkter som när Alex Schulman skrev krönikor i somras.
Alla verkade ha en åsikt. Jag fick mejl och brev från läsare som tyckte att han klev över gränsen när han skrev negativt om Sudret, vilket han egentligen inte gjorde om man läste hans krönika till slutet. Några tyckte att jag skulle ta mitt ansvar som utgivare och stoppa honom. Det var dock aldrig aktuellt.
På vår webb, helagotland.se, framfördes både negativa och positiva synpunkter i samband med hans krönikor. När han skrev om Destination Gotland tyckte 319 till i debatten.
När vi sammanfattande sommaren sa han själv att han aldrig tidigare haft en sådan närkontakt med sina läsare.
Då är han ändå en av landets flitigaste och mest upphöjda bloggare. Han skriver dessutom krönika i den största kvällstidningen.
Det är just närheten till er läsare som gör det speciellt här på Gotland.
Jag var chef på Länstidningen i Södertälje innan jag kom tillbaka till den fantastiska ön. Efter ett år här hade jag haft flera läsarkontakter än under tio år i Södertälje.
Säger väl det mesta, tycker jag.

Förra onsdagen var GT tillsammans med tusentals andra på Hemse torgmarknad. Vi fick chansen att prata med er läsare, och många tog chansen att skriva ned vad ni tycker om tidningen och vad ni ville ha mer eller mindre av.
Jag rodnade nästan när jag i början av veckan gick igenom bunten och läste vad ni tyckte.
På flera lappar stod det: "Det är bra som det är". "Gotlands bästa tidning". "Ni har en fulländad tidning".
Men vi har också krav på oss. Flera tyckte att vi skulle skriva om "allt som handlar om Gotland, och allt annat som berör oss..."
Vi fick ris för att vi är för lite på landsbygden, att det är för mycket sport i tidningen på måndagar och att många insändare är för långa.
Vi jobbar dock aktivt sedan några år för att hålla nere längden på insändare. Vi har satt en gräns vid 3 000 tecken. De som skriver för långt får tillbaka sin insändare, och vi ber dem korta. Det är sällan några problem. Vill man bli läst som insändarskribent är det korta texter som gäller. Långa drapor följer få med till slutet.

Vill också förmedla en rolig kommentar som vi fick i Hemse. En 90-årig dam tyckte att vi skulle skriva om hur smala ska bli tjocka.

I lördags satt jag bänkad i Wisby Strand tillsammans med 800 andra och såg Pugh tillsammans med Gotlandsmusiken. Konserten är redan recenserad på ett utmärkt sätt av Bengt Valentinsson i måndagens tidning. Jag kan bara fylla i och säga att det var bättre än vad jag trodde att det skulle bli. Det blev en magisk eftermiddag. Dessutom var det fantastiskt modigt av Pugh att ge sig på att sjunga "Där Gullvivan blommar" på gutamål. Han gjorde det dessutom väldigt bra.
I slutet av januari (28-29) är Pugh tillbaka med sitt band för två helkvällar på Wisby Strand. Det är redan antecknat i min almanacka.

Veckans skiva: Vad som helst med John Lennon. 30 år efter hans bortgång har hans skivor getts ut på nytt, uppfräschade av den nya tekniken. Själv går jag just nu loss på "Gimme Some Truth", som innehåller fyra skivor och 72 spår. Så bra.

Veckans yrke i Vi i ettan: statsminister. Det gäller att sikta mot toppen tidigt.

Mitt stavningsprogram vill ändra Sudret till Surret, Hemse till Hemske och Pugh till Puh. Gutamål fanns det inte ens något stavningsförslag till.

Veckans citat: "Vad vi än gör är det någon som har en åsikt om det, men det är bra. Färjetrafiken berör alla här på Gotland." (Per-Erling Evensen, marknadschef på destination Gotland i GT i måndags.)

Trevlig helg!

Läs mer om