Regler när barnen kommer på besök?

Gotland2012-07-30 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett livligt samtalsämne vid tisdagarnas Källingfika på nya Folkeryds har varit de traditionella sommarbesöken av barn och barnbarn (och kanske en del andra). Finns det några regler?

Klart att ungarna vill komma hit en gång varje sommar. Burgsvik är en underbar plats med en fantastisk badstrand och ett lagom krog- och nöjesliv. Och självklart tycker vi mor- och farföräldrar det är trevligt när de kommer.

Men de vänder ju upp och ner på huset och hela tillvaron. Vem handlar? Vem lagar maten? Vem diskar och när, på kvällen eller nästa morgon? Vem bor i huset och vem flyttar ut i friggeboden? Medhavda lakan eller husets? Vad ska förvaras i kylskåpet avsett för två och vad ska ställas ner i källaren? Vilka TV-program ska ses? Vilka utflykter ska göras och hur, om det inte finns tillräckligt med plats i bilen? Vem ska äta frukost klockan sju och vem klockan tio? Te eller kaffe, fil eller flingor med mjölk, pålägg med eller utan vitlök, mörkt eller ljust bröd, lös- eller hårdkokta ägg...?

Så, än en gång, finns det några regler?

En krog i Visby: 12 kronor för ett glas kranvatten.

En annan: 26 kronor!

Så inte är det enbart de dyra biljettpriserna på färjorna som skrämmer bort turisterna.

För ett antal år sedan köpte jag en träbåt, en enmänning. Med den skulle jag och en man här på orten göra lustfyllda segelturer. Vi seglade en gång, sedan dog mannen. Därför blev båten, i väntan på nya vindar i seglen, liggande hemma i trädgården.

Men det blev aldrig några nya vindar.

Inte förrän nu. Jag skänkte båten till föreningen Träibaten i Västergarn. Den rustades upp av medlemmarna och i dag, lördag, var jag inbjuden till en regatta för allmogebåtar utanför Västergarns hamn. Jag placerades på durken (golvet) där jag var minst i vägen medan rorsmannen (skepparen), Anders, försökte hitta rätt vind. Men den hittade vi inte förrän det var för sent, så vi kom sist.

Vann gjorde tydligen en som heter Pettersson. Men hans båt har en förlängd mast och det ska inte gamla hederliga allmogebåtar av trä ha. Tycker jag. Det är som att klä gotländska kyrkor med mexitegel.

Fast det där kommer jag nog att få fan för.

Av Pettersson.

I väntan på att de nya kycklingmödrarna ska börja värpa igen tvingas jag köpa gotlandsägg i kartong med texten "Frie höns ger gode ägg".

Det är inget fel på smaken, men gulorna är knappt märkbart gula. I alla fall jämfört med äggen från mina frigående hönor i trädgården. De är GULA!

Och en dag köper jag, av misstag, ett sexpack ägg från frigående hönor på fastlandet. De är också GULA, fast gula med en annan nyans än mina.

Frihet och frihet, vad är skillnaden?

I fjol fick campingen, min närmaste granne, kritik för att det spelades levande musik en kväll i veckan.

I sommar har musiken flyttats till lördagseftermiddagarna. After beach.

Nu får de kritik för det också!

Och receptionistens sista onödiga vetande:

Typewriter är det längsta ord som kan skrivas med tangenterna i en rad på tangentbordet.

Läs mer om