Priset på smör var en het fråga
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Ovanligt mycket folk hade på valborgsmässoaftonen samlats på Läroverksplan i Visby, där Allmänna sången på sedvanligt sätt hälsade våren. Ring II:s ståtliga bål på Galgberget samlade också en stor skara folk, och på Hällarna, där en del av armémusikkåren spelade, trängdes en stor folkhop kring valborgsmässobålet. På Kneippbyn, där det förutom dans ordnats med bl a ett festligt fyrverkeri, var det så mycket folk att rotundans väggar nästan bågnade. Vidare hade man på Stadt ordnat med "vår-sprall" på Terrassen och det behöver väl knappast nämnas att det var fullsatt även där.
Ute på landsbygden sågs eldar här och var och det var allmän folkvandring för att lyssna till musik och de vackra vårsångerna och samtidigt värma sig vid brasorna - om det nu behövdes i den härliga vårkvällen. I bl a Slite, på Klinte- och Lindeberget - alla populära platser för valborgsmässofirande - hade stora skaror mött upp."
Trots den stora tillströmningen av valborgsmässofirare gick det ur polisens synpunkt ganska städat till. I Slite orsakade spritförtäring ett mindre familjebråk och i Visby var det även några familjebråk samt tre fyllerister som polisen fick ta hand om. En spritpåverkad yngling som körde motorcykel i Visby greps också och vid förhör uppgav ynglingen att även hans kamrat kört motorcykeln spritpåverkad.
SPEEDWAY på Galgberget hörde förr till 1 maj. 1958 kördes VM-kval.
Omkring 4 500 personer fick se Dackarnas Rune Sörmander vinna alla sina heat och därmed ta 15 poäng före P O Söderman, Filbyterna, 13 poäng, och Joel Jansson, Vargarna, 12 poäng.
Tidningens toppnyhet fredag 2 maj vid sidan av speedwaytävlingarna var att Gotlands mejeriförbunds direktör Axel Månsson fått Patriotiska sällskapets guldmedalj. Om 1 maj-demonstrationerna på Gotland för femtio år sedan skrev centertidningen Gotlänningen inte en rad.
Men politiken tog annars en stor plats i tidningen vid den här tiden. I slutet av april hade riksdagen röstat nej till regeringens förslag om allmän tilläggspension.
Riksdagen hade upplösts och det skulle bli nyval 1 juni.
En annan stor fråga var priset på smör och andra jordbruksprodukter. Sverige hade överskott på smör som måste exporteras med förlust. Den politiska striden gällde priset på smör kontra margarin, hur mycket resande skulle få föra med sig från utlandet, om antalet kor skulle minskas genom utslaktning eller ej etc. De gotländska centerriksdagsmännen Nils Franzén och Per Svensson var flitiga i riksdagens talarstolar liksom folkpartisten Johan Ahlsten och Gotlänningens referat omfattande.
FÖR NÅGRA VECKOR sedan skrev jag om rökeriet i Katthammarsvik som under vintern byggts ut med bland annat kylrum och lastbrygga och lanserat en ny produkt: gotländsk kryddströmming. Men glädjen blev kortvarig. På fredagskvällen 2 maj brann rökeriet. Brandkåren från Kräklingbo kom ganska snabbt till brandplatsen men kunde inte göra mycket för att rädda byggnaden. Efter en timme stod endast väggarna av cementtegel kvar. De närbelägna byggnaderna som bland annat inrymde salteriet med bland annat kryddströmmingsinläggningen kunde dock räddas liksom en del strandbodar. Orsaken till branden troddes vara att sot i skorstenen från en rökugn fattat eld och att gnistor slagit ut genom en ventil.
Rökeriet ägdes av Katthammarsviks fiskförsäljningslag och man hoppades hinna bygga upp rökeriet igen till 1 juli då det var dags att börja röka flundror.
Efter nära 50 år i USA kom två gotlänningar hem på besök. Det var mr Oskar Klasson, bördig från Skymnings i Fleringe, och hans fru Ragnhild, född Lindbom från Valle i Rute. Oskar Klasson hade som 18-åring utvandrat till USA 1910 och två år senare krossade Ragnhild Atlanten. Det kände varandra en smula redan på Gotland, träffades på nytt i det nya landet, gifte sig och fick fem barn.
Oskar Klasson hade främst försörjt sig som byggmästare. Det hade börjat med att han byggde ett hus till sig själv, så sålde han det och kom snart underfund med att det gick att leva på dylika affärer. Nu skulle de under ett par månader umgås med syskon och andra släktingar som de inte träffat sedan de utvandrat.
ÄVEN FÖR FEMTIO ÅR sedan brukade Gotlänningen då och då berätta om vad som stått i tidningen femtio år tidigare, det vill säga för i år hundra år sedan.
"Visbybilder fick man se på biografen i april 1908 och det var nog första gången det skedde. Publiken var också belåten och fyllde biograflokalen flera kvällar. Den fick nöjet att bl a se en del kända typer på Torget och en av stans stöddiga poliser i välkänd miljö."
Den lilla notisen väcker många frågor? Vilken biograf fanns i Visby 1908? Och vad var det för film från Visby som visades?
Någon som vet?