Pappa staten: "Bums i säng, medborgare!"

Gotland2010-06-09 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Om man vill vara filosofisk kan man koka ned hela vår existens till att handla om tid.
Denna fjärde, mystiska dimension som går fort ibland, långsamt ibland men som till slut alltid vinner i utklassningsstil.
Det handlar om arbetad tid, ledig tid, tid med barnen, egentid, vuxentid, stopptid, halvtid, dödtid och tid att gå hem från krogen.
Det sistnämnda är en underhållande debatt med innerstadstalibanerna, som helst vill sätta lås och bom på portarna för att hålla pöbeln utanför, i den röda ringhörnan och krogägarna i den blå. Kasta sedan in polis, kommun, länsstyrelse och diverse andra kontrollmyndigheter så får du garanterat underhållningsvärde.
Men så värst kul tycker nog inte de inblandade att det är. Lenta Rosenlund på Munken är den som stridit hårdast för förlängda öppettider på krogen, och han låter vid det här laget så luttrad och irriterad att membranet i min telefonlur förvandlats till en stor stark och en sexa jäger.
Men. Den här gången har han en poäng. Munken har enligt en dom i länsrätten fått tillstånd att ha öppet till tre, under vissa förutsättningar.
Problemet är att Gotlands kommun, som så ofta förr, slår knut på sig i sin strävan efter att peta ned Norge från förstaplatsen på listan över de sista sovjetstaterna.
För byråkratin kring längre öppettider är svårare att ta sig igenom än en taxikö på Öster klockan halv tre på morgonen. Nu har Lenta ansökt, kommer antagligen få avslag, måste överklaga samtidigt som han söker tillstånd för enskilda dagar och... ja, ni fattar. Det är en enda soppa av blanketter, avgifter, ansökningar och långsam inkompetens.
I botten ligger det svenska förmynderisystemet där individen omyndigförklaras av allvetande pappa staten som måste bestämma när det är dags för busiga små medborgare att gå och lägga sig.
Lena Celion, ansvarigt kommunalråd, håller med om att systemet osar byråkrati.
- Men jag kan inte göra på annat sätt, det måste fattas beslut i kommunstyrelsen om att ändra föreskrifterna för öppettiderna. Och det finns inte majoritet för det.
Vad tycker du själv?
- Jag ser inte att längre öppettider skulle orsaka några större problem. Jag vet hur det ser ut på andra orter och har jobbat en hel del med de här frågorna.
Jag håller med. Dels för att Visby ska tillmötesgå de som vill vara ute längre än till två, och dels för att alla som har varit i Visby kring stängningsdags vet att det är ett rent helvete. Alla ska ut samtidigt, alla ska ha taxi, det är slagsmål och jävelskap i varenda gränd.
Det finns gott om studier om detta fenomen. Från Brottsförebyggande rådet, bland annat.
Bästa, enklaste och rättvisaste sättet att lösa problemet är att förlänga öppettiderna.

Tid är också omtanke och hänsyn. En tjej jag känner blev ledsen nyligen när hennes chef inte "hade tid" att berätta för henne att hennes vikariat inte förlängs till hösten.
Istället fick hon meddelandet av kollegor som fått informationen före henne på ett personalmöte. Chefen hade inte heller tid att förklara sitt agerande, inte tid att sätta sig in i en annan människas situation, inte tid att fundera över hur hon själv hade reagerat om någon behandlat henne som luft.
Så kan man också bedriva otidsenlig personalpolitik.

Tid är också en konst i att lura sig själv. Vår köksklocka går fem minuter före, så har den alltid gjort, och så kommer det att förbli.
Det är mycket jag inte förstår, och det här är en av de sakerna. Hur kan jag dag efter dag, år ut och år in, lyckas lura mig själv med det här enkla tricket?
Jag blir lika lättad varje gång jag stressknölar in kidsen i nittifyrfemman, sätter mig bakom ratten, kollar klockan och ser att jag ligger bra till i tidschemat.

Tid är också pengar. Det har många av de mest argsinta innerstadstalibanerna fått erfara, dock inte särskilt bittert.
På relativt kort tid har deras bostäder mångdubblats i värde, och om de inte bor i ett kassavalv så har de i alla fall fått nyckeln till det.

Tid är också ledordet när det gäller kommunikation, allt ska gå med raketfart och nu ska Visby få 4G, det senaste av det snabba.
Personligen tycker jag att någon borde fixa de nät som redan finns. Tänk om en revisor, till exempel, hade samma felprocent som Tele2. Det hade blivit konkurs, på rekordtid.
Men 4G kommer först och främst innerstan till del, eller "centrala Visby" som det heter, eftersom det är där satsningen görs. Jag förutsätter att någon militant innerstadsbo protesterar mot nymodigheten.

Listan! Fem saker som tar tid, och som jag hatar.
1) Åka taxi. Jag sitter alltid som förhäxad och glor på den chiptrimmade taxametern som tickar fortare än jag trodde var möjligt.
2) Tanka. Samma som taxametern, men nu pumpens display.
3) Microvärma mat. Nu tickar det istället väldigt långsamt.
4) "Östnytt". Borde heta "Östnytt minus Gotland". 14 minuter uttråkad väntan på vädret.
5) Omstart på datorn.
Läs mer om