Översvämningar ställde till stora problem på ön
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
"Värre har vi aldrig haft det, i varje fall inte på de senaste 10 åren, säger man i När. Fortsätter det så här så flyter vi bort, vedhögar och annat löst på gårdsplanen är redan på väg. I källarna flyter köttinor, baljor och grönsaker. Behöver sägas att det inte går att ha fyr under värmepannan. I trädgårdarna står vattnet högt över stigar och rabatter. Kommunikationerna mellan boningshus och ladugård uppehålles genom spångar lagda på bockar."
Även i Klintehamn var situationen i besvärlig. Norra Kustvägen och Skolgatan låg under vatten och i flera hus var källarna översvämmade, bland annat i nya skolan.
"I Visby omvandlade smältvattnet gator till floder. Från åkrarna ovanför Smittenslund rinner vattenmassor ner mot bland annat Wallérsgatan, Persgatan och Othemarsgatan, där vattnet började forsa ordentligt vid onsdagsmiddagen. Också en del källare har börjat fyllas med vatten." rapporterade Gotlänningen.
Vägen mellan Stenkyrka och Tingstäde över Mos var avstängd sedan vägbanan förstörts vid bron över kanalen.
FÖR FEMTIO ÅR SEDAN revs gamla kallbadhuset i Visby hamn för att ge plats för det nya som i sin tur revs härom året. I en artikel berättade Gotlänningens signatur Gireau, redaktionssekreteraren K G Andersson, om badlivet i Visby längre tillbaka:
"Så sent som 1913 stod stans badhus på Holmen och i yttre hamnen var det inte djupare än att även inte simkunniga kunde bada här.
I det badhus - Kallbadhuset - som nu för alltid skattats åt förgängelsen för att lämna plats för en mera tidsenlig byggnad fanns det ännu delar av det badhus som 1913 flyttade från Holmen i samband med att den yttre kajen vid Holmen kom till. ... Badhuset var inrett med hytter och utanför var en stor bassäng där de inte simkunniga kunde hålla till. För dem som inte hade råd att hyra hytter fanns det en billigare avdelning som kallades Flustret och som mest frekventerades av yngre och de knektar som var förlagda i Visby ..."
Gireau skriver om det nya kallbadhus som byggdes på samma plats som det nuvarande att det från början fanns en herr- och en dambassäng, "skilda åt endast genom ett rep som gick ett 70-tal meter ut i vattnet. Endast längst in var det ett plank som skilde de båda bassängerna åt och det fanns mer än en sedlighetsapostel i stan som ville ha plankvägg hela vägen."
"Stans societet hade förstås en finare badplats. Det var dr Kallenbergs kuranstalt som låg i Badhusparken nedanför Palissaderna, men där badade man mest inomhus och förde f. ö. societetsliv i den tillhörande Paviljongen, där det på kvällarna var dans och annan underhållning. Senare tillkom en kaffestuga nedanför banvallen, och från en musiktribun konserterade ofta A 7:s musikkår medan man drack kaffe i parken. Sedan dr Kallenberg köpt Kneippbyn och lagt ned sin kuranstalat i Badhusparken förde Paviljongen en växlande tillvaro. Wisby segelsällskap använde den som klubbhus och senare övertogs den av fiskarna.
Även efter dr Kallenbergs tid behöll badhusparken sin karaktär av nöjesplats ... idrotts- och nykterhetsföreningar ordnade med basarer ... i Societetspaviljongen var det kabaréer och annan underhållning ..."
"Nu har även Societetspaviljongen skattats åt förgängelsen och ingenting mera än namnet Badhusparken, som nu f. ö. minst av allt är en park, minner nu längre om den tid då Visby hamn var centrum för stans offentliga badliv", avslutade Gotlänningen för femtio år sedan.
I dag finns väl inte ens namnet Badhusparken kvar. Och det nya Kallbadhuset är mer nattklubb.
FÖRRA LÖRDAGEN skrev jag om Erik Nilsson vid Etelhems keramikfabrik. Med anledning därav har påpekats att Gotlandsbysen tillverkades av Arbetsträningsverkstaden under Stig Wiewegs ledning efter idé och modell av Gillesbodens Bertil Norberg.