Oj, vilken debatt det blev om mjölken
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den braskande rubriken dominerade Gotlands Tidningars förstasida i tisdags.
Det drog igång en verksamhet bland läsarna som jag inte har varit med om sedan jag började här för ett drygt år sedan.
Redan efter några timmar på förmiddagen hade många insändare kommit till redaktionen. Samtidigt drogs det igång en debatt på vår webbsida helagotland.se. Det fanns flera olika trådar, och när jag tittade till sidan vid lunch igår fanns det närmare 200 inlägg. I dag är det säkert ännu fler. Även om beslutet för stunden har dragits tillbaka är många fortfarande upprörda att politikerna överhuvudtaget överväger att ge sig på skolmaten.
Insändarströmmen till GT och debatten på helagotland.se har fortsatt i en intensiv takt. Vi har i stort sett haft en sida insändare om dagen om skolmaten i allmänhet och mjölken i synnerhet. Så även i dag.
Nu väntar vi alla med spänning på vad som ska hända på barn- och utbildningsnämndens sammanträde den tionde september. Då ska nämnden ta ett beslut om vilka besparingar som ska göras.
Mitt grundtips är att ingen vågar röra mjölken. Frågan är hur det blir med brödet och salladen?
Vilken knapp ska politikerna våga trycka på den här gången?
En person som jag vet läser GT noga varje dag kom med ett påstående häromdagen som jag känner mig tvungen att förmedla vidare och även svara på eftersom det kanske är flera läsare som tror samma sak:
Så här sa han: "Det är ett 50-tal insändarskribenter som återkommer under året och fyller insändarsidan varje dag."
Just den dagen kunde jag inte ge något korrekt svar. Men det kändes fel ända in i ryggmärgen.
Tillbaka på tidningen satt jag mig i min kammare och började räkna hur många insändare vi publicerat bara i augusti.
Nu har jag svaret. Under augusti publicerade vi 103 insändare. 71 var underskrivna med egna namn, 32 med signatur. Av de 71 med egna namn stod åtta personer för 19 insändare. 52 personer var unika och skrev bara en insändare under månaden. Den som hade skrivit flest var noterad för fem. Men det var fem korta insändare.
De korta inläggen från helagotland.se finns förstås inte med i den här uppräkningen.
Insändarklimatet på Gotland är unikt. Och ofta är det nya röster som kommer till tals.
Vi publicerar uppskattningsvis 1200 insändare om året kanske skrivna av 500 olika personer eller flera. Färre är det i varje fall inte.
Jag lovar inget, men jag ska försöka hålla koll från och med nu och ett år framåt, så får vi se var det landar. Jag utlovar i så fall delrapporter...
Så här långt i september (till och med igår) hade vi publicerat 23 insändare. 18 av insändarskribenterna skrev inget inlägg i augusti...
Thailändsk mat i Slite: Kroppkakor 50 kronor...
Ibland kan även den minsta annons bjuda på ett skratt...
Mats Barre hade ett märkligt inlägg på GT:s sportsida i lördags som jag inte kan låta bli att kommentera även om han redan har fått ett bra svar av GT:s sportredaktion.
I sitt inlägg beskyllde Mats Barre gotländsk media för att inte vilja ha FC Gute i division två. "Media kan inte ställa sig utanför. Hjälp till! Peppa!", skrev han bland annat.
Jag blir bara så förvånad. Det är inte medias roll att vara hejaklacksledare. Vi ska vara kritiskt granskade av det som händer på en fotbollsplan eller i samhället i stort.
Sporten bevakar FC Gute på ett professionellt sätt. Det går inte att lura någon till Gutavallen för att se ett lag som ligger i botten av division två.
Hur skulle det se ut om vi skrev: "FC Gute ligger visserligen farligt nära att åka ur, men spelar en strålande fotboll och borde i kraft av detta vara ett topplag i serien. Även om tabellplaceringen är svag just nu kommer det att bli bättre. Gå och titta, gå och heja..."
Någon som skulle gå på det om ni läste den texten på GT:s sportsida? Skulle inte tro det!
Sedan hoppas jag dock av hela mitt hjärta att FC Gute klarar sig kvar. Det skulle vara förödande att ha ner laget i ytterligare en division. Då blir det svårt att starta om.
Trevlig helg!