Mystisk brand i nedlagd fabrik
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det var topprubriken på Gotlänningens förstasida för på dagen femtio år sedan. En häftig brand hade på fredagskvällen ödelagt övervåningen på en av fabriksbyggnaderna vid gamla isolitfabriken vid Bara i Etelhem. Brandkårerna i Etelhem och Garde kunde dock begränsa skadorna i den brinnande fastigheten och förhindra att elden spred sig till intilliggande byggnader.
Fabriken var vid branden inte i drift. Tillverkningen av isolit var nedlagd men det fanns planer på att dra igång tillverkning av en ny produkt. Byggnaden var låst och strömmen avslagen. "Brandorsaken måste vara mordbrand eller vårdslöshet med eld av några tillfälliga logerare som tagit sig in genom fönster eller dylikt", spekulerade tidningen. Det blev nu statspolisens sak att utreda brandorsaken.
ENLIGT PROGNOSERNA skall det vara högsommarvärme när denna 50-årskrönika publiceras. För femtio år sedan däremot var den riktiga vårvärmen försenad med ett par veckor efter den långa och hård vintern. Visby var ändå varmaste orten i landet tisdag den 6 maj 1958. Med sju grader.
HÄROMDAGEN var det dimma längs kusten i Visby. Det var det även för femtio år sedan då det holländska fartyget Drie Gebroeders gick på grund utanför Högklint. Fartyget som var hemmahörande i Delfzul hade tolv personer ombord; tio mans besättning plus kaptenens maka och dotter. Fartyget på 499 bruttoregisterton som var lastat med trävirke från Finland gick på en friliggande sten alldeles intill pallkanten bara 75 meter från land. Besättningen började lämpa däcklasten av plank över bord och sedan fartyget lättat kunde det dras flott av lotsbåten från Visby. Fartyget gick sedan för egen maskin till Visby där det skulle dykarundersökas.
"Full rulle på plankbärgningen har det varit" sa snickarmästare Erik Ahrfeldt, en av de vid stranden närboende. "Det har släpats väldiga mängder virke upp på stranden då man så småningom hoppas på bärgarlön."
Ett par dagar senare gick den på Gotland välkända lilla oljetankern Sindbad från Dalarö på grund utanför Vamlingbo-kusten. Även denna grundstötning skedde i ogenomtränglig tjocka. 370-tonnaren kunde dock dras loss av lotsbåten från Valar och ta sig till Burgsvik som var den ursprungliga destinationen.
CENTERNS ungdomsförbunds föregångare SLU hade för femtio år sedan en rad olika tävlingar inom sin programverksamhet. I början av maj 1958 var det gotländsk final i "Talangträffen". Två framträdanden skulle tas ut för att representera Gotland vid en landsdelsfinal i Eskilstuna senare under våren.
"De som nu får förtroendet att företräda Gotland i Eskilstuna är dragspelaren Allan Nilsson från När, vilken visade upp verkliga virituostakter när han framförde sin ´Karneval i Venedig´.
Jämte honom blir det paret Maj-Britt och Kalle Henriksson, Stenkyrka. De hade arrangerat ett trevligt framträdande med den kände Taube-melodin ´Rosa på bal´ som utgångspunkt."
Landsdelsfinalen i Esklstuna gick bara helgen efter och där blev Allan Nilsson en av de två som gick viadare till riksfinalen som skulle hållas i samband med den politiska landsbygdsrörelsens stämmor i Ronneby i mitten av juni.
UNDER RUBRIKEN "Märkligt fiskafänge i Gothem" berättar Gotlänningen att det varit idmetningstävling vid Aas bro i Gothem. Ett 40-tal tävlande ställde upp och betittades av omkring 500 åskådare. Pris i tävlingen var en roddbåt byggd av socknens egen båtbyggare Johannes Arweson.
Men inte en id nappade på någon av krokarna. Arrangörerna förberedda sig på att lotta ut båten. Men då fick en av deltagarna äntligen napp. En liten gädda på 370 gram. Efter vägning släpptes gäddan åter i vattnet eftersom gädda var fredad vid den här tiden på året.
Den som drog upp gäddan var Johannes Arweson som därigenom vann tillbaka sin egen båt. Och det var enligt tidningen första gången som den gamle fiskaren Johannes Arweson höll i ett metspö.
JAG FORTSÄTTER på temat tävlingar. Nu handlar det om rock-tävling i Bäl i bygdegård. Nej, inte i den nya rock-musiken som börjat sitt segertåg övervärlden. Utan att spinna på spinnrock.
Åtta damer ställde upp i spånadstävlingen vid hemslöjden första Kontaktdag, ett arrangemang som skulle bli återkommande. Ett hundratal damer hade mött upp för att höra på föredrag och se på hemslöjdsalster i ull och skinn. Vinnare i "rocktävlingen" blev Sonja Olsson i Bäl.
SÖNDAG 11 MAJ var det 1958 precis som i år säsongspremiär på Skrubbs. Ett 1 000-tal personer fick se Netta bli fjärde russ under två minuter och detta till knalloddset 26, 27.
DET KUNDE gå lite vilt till i Visby även för femtio år sedan.
Två bröder från Martebo, 19 respektive 21 år gamla, stod åtalade vid rådhusrätten i Visby för fylleri, förargelseväckande beteende, våldsamt motstånd och i den yngres fall även misshandel.
Efter att ha varit på restaurang i staden och druckit sig berusade mötte de på Stora Torget några småpojkar från Visby som ropade "bonddrängar" till dem. Den yngre av bröderna, "som är ganska hetlevrad" slog då till en av pojkarna över näsan och munnen och lyfte upp och slängde den andre mot ett försäljningsstånd. När en patrullerande polis skulle gripa misshandlaren gjorde denne våldsamt motstånd och fick även hjälp av brodern. Polisen fick dock förstärkning och båda bröderna fick nyktra till i arresten.
Domen blev 60 respektive 30 dagsböter á 5 kronor.
I en notis berättas att "Inte mindre än sex fyllerister satt finkade hos polisen i Visby i lördags kväll. Resultatet av en ovanligt orolig eftermiddag på stan. De allra flesta som måste gripas efter för kraftig spritförtäring var dock inte visbybor utan folk på tillfälligt besök i stan."
MEDELINKOMSTEN per inkomsttagare 1956 för hela riket var 8 446 kronor, 9 375 i städerna och 7 381 på landsbygden. Medelinkomsten var högst i Stockholm och Gotland låg lägst med 6 325 kronor på landsbygden och 7 998 i Visby stad vilket omräknat till dagens penningvärde motsvarar 77 375 respektive 97 841.