Jag är alldeles betagen av almedalsvimlet. Det är så galet medryckande! En riktig demokratifest! Jag har faktiskt den här veckan inte mindre än tre kvällar lämnat gården och åkt in till stan för att lyssna på statsministern, på Jonas Sjöstedt och på Annie Lööf. En av kvällarna träffade jag en annan kvinna som var lika begeistrad som jag:
- Jag ska lyssna på alla! Men Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna bojkottar jag! sa hon.
Det där har jag gått och funderat på sedan dess, för jag skulle faktiskt kunna lyssna på Åkesson. Jag sympatiserar absolut inte med Sverigedemokraterna men jag tror inte på idén att man ska lägga locket på obekväma åsikter och hoppas att de försvinner av sig själva. Dessutom har alla rätt att bli lyssnade på, även om man har konstiga tankar.
Jag är lärare och har i tjugo års tid jobbat med ungdomar. Ofta har jag i mitt klassrum haft elever som sympatiserat med SD, likaväl som jag har haft invandrarungdomar som kämpat för en framtid i Sverige. Som lärare kan man inte stänga dörren för någon. Alla måste vara välkomna och alla måste visa varandra respekt.
Många vuxna har en idé om att man måste vara så förskräckligt påläst om man ska våga argumentera mot en Sverigedemokrat. Annars kan de vinna över en. Det där tycker jag är räddhågset och defensivt resonerat och det visar också på att man misstror den demokratiska kraften. Som lärare hamnar man ofta i diskussioner som man kanske inte har förberett så noga. Då gäller det att lita till sig själv, våga stå för vad man tycker är rätt eller fel. Det gäller också att våga visa kärlek, kärlek till människan men kanske inte till de åsikter denne framför. Under mina år på KA-Westerbergskolan på Hassela fick jag lära mig att man kan möta mycket genom att ge någon en kram och säga:
- Vet du, jag tycker du har alldeles fel!
Det många av de här SD-ungdomarna behöver är någon som tycker om dem och som de kan prova sina argument emot. Eller som min rektor, Thomas Nilsson på Folkan, sa en gång:
- Någon att slipa av sina kanter emot.
Främlingsfientlighet kan man hantera på olika sätt. Man kan stänga uteserveringar och dörrar och lämna TV-soffor. Eller sitta kvar och titta folk i ögonen och våga säga att de har fel. En parallell till det här, som Hemmansägaren uppmärksammade mig på, är till exempel hur Bush hanterade 11 september med att starta ett förödande, tioårigt krig kontra hur norrmännen har hanterat Breivik, ett långt och demokratisk samtal, en rättegång där alla har fått komma till tals. Nej, att stänga en uteservering när det är Sverigedemokraternas dag är inte speciellt modigt. Det leder bara till att man får ljuset på sig själv.
Just när jag sitter och skriver det här så saknar jag min gode vän, Thomas von Vegesack, en sommarhabling som tyvärr gick bort i våras. Thomas var en av de modigaste människor jag känt. Hela sitt liv kämpade han för yttrandefriheten, bland annat som ordförande av Svenska PEN. Jag skulle ha velat fråga Thomas om det där med att jag kan tänka mig att lyssna på Åkesson. Jag tror att han skulle ha gillat det. Han skulle nog ha sagt:
- Man måste våga ta diskussionen!