Medeltida målning i Vallstena kyrka bäst bevarad i Norden

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2007-11-17 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
VALLSTENA KYRKA hade Nordens bäst bevarade medeltidsdekor skrev Gotlänningen i november 1957.
Kyrkan hade under sommaren blivit restaurerad, hade fått sin vita kalkputs och inne i kyrkorummet hade den äldre triumfbågens utsökt vackra freskomålning snyggats upp.
Tidningen skrev:
"Många som rest vägen fram över det minnesrika Vallstenarum och passerat Vallstena kyrka har säkerligen förundrat sig över dess något annorlunda exteriör med koret och de två sammanbyggda skeppen."
Vallstena kyrka har den bäst bevarade medeltida målningen i hela Norden, förklarade landsantikvarie Gunnar Svahnström som övervakade de kulturhistoriska intressena i samband med restaureringen.
Vallstena kyrka tillhörde en av de gotländska kyrkor som på 1200-talet "stelnade" mitt under omvandlingsprocessen.
På kyrkogården, som de första kristna inrättade åt sig vid norra gränsen av det väldiga gravfält som utbreder sig över det väldiga Vallstenarum, hade från början stått en liten rundbågig kyrka med torn, långhus och en korbyggnad med tillhörande absid.
Fram emot slutet av 1200-talet ville man bygga en ny och större kyrka, men det nya långhuset blev aldrig färdigbyggt. När långhuset var halvfärdigt inträffade något som rubbade planerna och man skarvade ihop det nya halvfärdiga långhuset med det gamla ungefär i höjd med triumfbågen.
Kyrkan fick i och med detta två triumfbågar, den nya utan färgutsmyckning och den gamla vackert dekorerad med en freskomålning i de läckraste färger med en lyster som den behållit sedan kyrkobyggnadens dagar.
"Aldrig har vi sett en kalkmålning i en kyrka som suttit så länge utan att förändrats", sade Gunnar Svahnström.
"Den har stått sig under alla dessa århundraden och behållit sin ursprungsfärg utan att förändrats och det är sannerligen märkligt".
Man tror att samme mästare även varit i Gothems och Stenkyrka kyrkor.

I HÖST ÄR DET
50 år sedan fullmäktige i Visby röstade ja till ett nytt ålderdomshem som skulle ersätta gamla Fristad. Det skedde genom att alla var överens i voteringen. En votering där alla röstade ja hörde inte till vanligheterna, skrev Gotlänningen.
Med 34 ja-röster bifölls förslaget att från den nyligen beslutade skattehöjningen på 40 öre avsätta 260 000 kronor för att bygga ett nytt ålderdomshem.
Det var Hans Pettersson (fp) som begärde votering. Detta gjorde han för att "ingen skullekunna gömma sig i enhällighetens anonymitet". Alla röstade ja och så eniga hade man aldrig förr varit i stadsfullmäktige.
Gust J G Pettersson uttryckte önskemål att man så fort som möjligt skulle bestämma sig var det nya ålderdomshemmet skulle byggas. För egen del var han emot att det skulle byggas norr om Fristad. Arthur Nilsson höll med och ansåg att arkitekten snarast skulle få direktiv att sätta igång.
En annan fråga som livligt diskuterades var daghemsfrågan. Den så kallade Daghemskommitténs förslag bifölls, vilket innebar att man i en första etapp skulle åstadkomma ett normaldaghem för 30 barn på norrområdet och ett söder om staden. Vidare skulle man bygga ett familjedaghem. Det skulle också bli ett eftermiddagsdaghem på försök i nära anslutning till stadens folkskolor.
I Visborgsstaden skulle inrymmas lokaler för förskola till 40 barn samt ett daghem för 27 barn. Vid en konferens med bland andra representanter för socialstyrelsen hade framhållits att
Krookska villan var lämplig som lokal för daghem och förskola. Det skulle också undersökas om det gick att inrymma lokaler för förskola i varmbadhuset eller i särskilda lokaler i Almedalen.

Läs mer om