Landsbygden avfolkades allt mer
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De församlingar som minskat mest var Bunge med 55 personer vilket främst berodde på KA3:s förflyttning av musiken till Visby. Rute hade minskat med 29, Havdhem med 28, Tofta med 24, Eskelhem 14, Öja och Vamlingbo med 14 personer.
En blygsam ökning noterades för Levide med 10, Gerum med sju medan Eksta hade minskat med 11. Roma hade ett hyggligt födelsetal med 11, men dödsfallen hade varit 18, de flesta boende på ålderdomshemmet.
JULHELGEN 1957 hade varit lugn och fridfull, enligt Gotlänningen. Det hade varit nästan sommarvarmt över hela landet. Samma temperatur som på midsommarafton uppmättes på julafton, det vill säga sju plusgrader.
Speciellt var annandagsvädret sommarlikt. Men på annandagskvällen slog underkylt regn till och vägarna blev såphala. Vägarna blev oerhört trafikfarliga trots att det var flera plusgrader.
ETT UNIKT HIMLAFENOMEN satte skräck i ett gäng Källungeungdomar i mellandagarna. Vid midnatt såg ungdomarna som kom körande i bil liksom ett glödande klot på himlen. Skenet lyste upp hela landskapet och det blev ljust som på dagen. Klotet rörde sig hastigt över himlen och hade en lång svans efter sig.
Klotet rörde sig snett neråt och sågs vid Burs i västlig riktning åt Visby till under några sekunder på ganska låg höjd. Det rörde sig förmodligen om ett meteornedslag på ganska nära håll. Men ungdomarna trodde att det var en Sputnik som ramlat ner. Just vid den här tiden såg man "sputnikar" ramla ner lite varstans i världen, varje meteor blev en sputnik.
Men enligt expertisen var klotet i Källunge inte var någon konstgjord satellit utan en "vanlig" meteor, det vill säga en mineralklump utifrån världsrymden som dragits in i jordens atmosfär och kommit i glödning genom friktionen mot luften. Sådana meteorer förgasas i regel innan de når jordytan, men ibland sker verkliga nedslag.
DET HADE HÄNT stora saker vid Roma sockerbruk under hösten 1957. Fem miljoner kronor var investerade i det nya raffinaderiet och årsproduktionen av strösocker beräknades till 15 000 ton. Nu ringlade inte några tågsätt med SSA-märkta tankvagnar längre. Största delen av tankvagnarna var uppställda vid Sockerbruket för att finnas till hands som en sista utväg om brukets raffinaderi skulle vägra fungera.
Tillverkningskedjan har fullbordats genom att sockerbruket har startat ett eget raffinaderi. Löpande bandsystemet är satt i system, skrev Gotlänningen i ett stort reportage om bruket inför julen. I ena gaveln på bruket hämtades betorna in och i den andra gaveln kom det ut fint vitt strösocker.
Tidigare tillverkades råsocker i Roma som sedan transporterades till raffinaderi i Stockholm. Men Sockerbolaget lade ner raffinaderierna i Stockholm och Göteborg i samband med en strukturrationalisering och då förlades raffineringen direkt till bruken. 250 ton var anläggningen projekterad för varje dygn.
Disponent Knut Nilsson framhöll att Roma lyckats mycket bra med framställningen av strösockret. Torkanläggningen var en mycket viktig del, sockret skulle vara ytterst torrt, vid minsta fuktighet blev det klumpar och det gillade inte husmödrarna.
Redan under 1958 skulle bruket få en paketeringmaskin så att sockret kunde packas i enkilospaket för gotländskt behov. Hittills hade man packat i säckar för vidare transport.
Just nu var den stora frågan vilken hamn som skulle få utskeppningen, Visby eller Klintehamn. Utskeppningfrågan låg för närvarande på utredningsstadiet vid kontoret i Malmö.
TIDNINGEN HADE också gjort ett stort reportage om julfirandet i en traditionsrik bygd - Levide socken. Levide kyrka stod nyrestaurerad och fin, socknen hade en av öns finaste bygdegårdar. Även om gamla traditioner var på väg att försvinna så var Levideborna noga med att hålla på det gamla, inte minst i juletider, skrev signaturen Kalle (Henning Jacobson).
Den goda julosten tillverkades i Levide mejeri av Kornblom, som var gift med socknens kokarmor Iris som hade fullt upp i dessa dagar. Hon bjöd på en härlig hemlagad korv på surdegsbröd och flera egna recept.
Anna-Kajsa Hallgard hade ställt undan skrivmaskinen för julstökets skull och bjöd på hemlagade kytbullar och svartsupe. Vid Boxarve, Burge, Dahls, Mallgårds och Pejnarve bryggdes dricke. Ingen köpdricke, sa socknens mjölnare Carl-Emil Johansson som haft 14 partier malt inför julen.